Soros György: Magyarország csak a kezdet

A milliárdos befektető szerint Németország elérhetetlen célokra veszi rá az Európai Unió válságban lévő tagországait. Amit az európaiak eddig csináltak, mind rossz volt, Magyarország pedig csak az első a sorban.

Az a gazdasági szigor, amelyet Németország akar rákényszeríteni Európára, deflációs adósságspirál felé taszítja az eurózónát – jelentette ki Soros György a Davosi Világgazdasági Fórumon. A magyar származású amerikai milliárdos egyik sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, az Európai Központi Bank intézkedései megszüntették ugyan a bankok likviditási problémáit, de nem javítottak azokon a financiális hátrányokon, amelyektől a nagyon eladósodott országok szenvednek.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) helyett „Németország úgy viselkedik, mint a szigorú pénzügyi fegyelem hajcsára, amivel olyan gazdasági és politikai feszültségeket gerjeszt, amelyek szétszakíthatják Európát. A németeket sokkolta az infláció, és nem értik, milyen veszélyek fenyegetnek a defláció miatt. Az európai hatóságok vajmi kevéssé látják be, hogy a pénzpiacok miként is működnek valójában. Minden, amit eddig csináltak, rossz volt” – vélte Soros, aki szerint a pénzügyi fegyelem önmagában nem elég a válság elhárítására, Európának pedig gazdaságélénkítő csomagokkal kell jelentkeznie, ha el akarja kerülni a deflációs spirált. Ilyen vagy olyan álca alatt, de európai kötvényekre lesz szükség” – mondta a befektető.

Soros szerint az eddig hozott gazdasági intézkedések nem megfelelőek, „Magyarország csak kezdet”, a nagy kérdés pedig az, mi történik majd az euróval, ha beüt a görög csőd. „Ez akár elkerülhető, akár nem, olyasvalami, ami homályosan már látszik” – zárta fejtegetéseit Soros.

Soros György a tavalyi davosi fórumon
Soros Fund Management Chairman, George Soros, attends a session at the World Economic Forum (WEF) in Davos, January 27, 2011. Organisers and CEOs at the annual Davos meeting projected cautious confidence in the global economy as the event opened on Wednesday, pointing to numerous risks which could yet derail a still-fragile recovery. REUTERS/Christian Hartmann (SWITZERLAND - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.