Sopronba jön Angela Merkel

Angela Merkel részt vesz a páneurópai piknik 20. évfordulója alkalmából Sopronban augusztus 19-én tartandó emlékünnepségen.

- Angela Merkel részt vesz a páneurópai piknik 20. évfordulója alkalmából Sopronban tartandó augusztus 19-i emlékünnepségen. A német kancellár ezzel a látogatással kívánja kifejezni, hogy milyen nagyra értékeli Magyarország kiemelkedő hozzájárulását Németország - és Európa - szabadságához és egységéhez - hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában a német kancellár külpolitikai tanácsadója.

A német kancellár elismerése jeléül érkezik 
Magyarországra
German Chancellor Angela Merkel waves to the crowd before the opening of the Bayreuth Wagner opera festival outside the so-called Gruener Huegel (Green Hill) opera house in Bayreuth July 25, 2009. REUTERS/Michael Dalder (GERMANY ENTERTAINMENT POLITICS)

Christoph Heusgen kijelentette: a kancellár számára különös jelentősége van annak, hogy az 1989-es magyarországi eseményekre az eredeti helyszínek egyikén emlékezzen.

Helmut Kohl volt kancellárt idézve emlékeztetett arra: nem véletlenül mondják azt Németországban, hogy a Brandenburgi kapu alatti föld magyar föld. A 20 évvel ezelőtti magyarországi határnyitás  számos  keletnémet polgár számára megteremtette a szabadságot,  a magyar politikai és társadalmi változások  pedig döntő mértékben ösztönözték azokat az átalakulásokat az NDK-ban, amelyek végül elvezettek az ottani szocialista rendszer összeomlásához és Németország egységének helyreállításához - jelentette ki a kancellár külpolitikai tanácsadója.

A kapcsolatok jelenéről szólva Heusgen - aki egyben a kancellári hivatal kül-, illetve biztonságpolitikai főosztályának vezetője is - hangsúlyozta, hogy Magyarországot és Németországot különösen szoros barátság köti össze. "Legyen szó akár a politikáról, akár a gazdaságról, a kultúráról vagy az oktatásról - a kapcsolatok mélysége alapján - meggyőződésem, hogy ez a jövőben is így marad" - tette hozzá, fontosnak nevezve azt is, hogy a két ország közötti szoros együttműködés az Európai Unió és a NATO keretei között is folytatódjon. "Egyedül nem tudunk szembeszállni a mai kihívásokkal és ez különösen érvényes a gazdasági, illetve pénzügyi válságra" - fogalmazott Christoph Heusgen.

Európai kérdéseket érintve  Merkel kancellár külpolitikai tanácsadója hangsúlyozta: Németország nagy aggodalommal szemléli a szélsőjobboldali pártok és csoportok európai parlamenti választási sikereit,  bármelyik európai uniós tagállamról is legyen szó. Európát - mint fogalmazott - a kölcsönös tisztelet, a tolerancia és a bizalmon alapuló együttműködés élteti. Leszögezte, hogy európai méretű tendenciáról nem lehet beszélni.

"Németország számára éppen ezért különösen fontos, hogy az európai integrációs folyamathoz kötődő értékeket és gyakorlati előnyöket még jobban kommunikáljuk" - jelentette ki a tanácsadó, utalva arra: az állampolgárok mindennapjaik során érezhetik az EU gyakorlati előnyeit. "Legyen szó akár egy magyarról, aki útlevél-ellenőrzés nélkül utazik Bécsbe, akár  egy németről, aki magyar termékeket vásárolhat az üzletekben" - fogalmazott Heusgen, hangsúlyozva azt is: "Mindazok, akik megkérdőjelezik az európai szabadságjogokat, összességében az európai integrációt kérdőjelezik meg."

A lisszaboni szerződéssel kapcsolatos alkotmánybírósági határozat nyomán az országban  kialakult vitára utalva a tanácsadó arra hívta fel a figyelmet: a németek meggyőződéses európaiak. A kancellár és kormánya a német uniós elnökség idején bizonyította európai elkötelezettségét, amit  szerte Európában nagy támogatással fogadtak. Angela Merkel kancellár személyesen is rendkívül sokat tett azért, hogy a lisszaboni szerződés létrejöjjön - tette hozzá.

Heusgen úgy értékelte: az alkotmánybíróság június végi határozatával szabaddá tette az utat a szerződés németországi ratifikálásához. "Meggyőződésem, hogy a ratifikálás útjából hamarosan elhárulnak az utolsó akadályok is" - hangsúlyozta a tanácsadó, utalva arra, hogy a német kormány mindent megtesz ezért.
    Végezetül a közelgő németországi választások kapcsán annak a meggyőződésnek adott hangot, hogy az alapvető külpolitikai konszenzus a jövőben is fennmarad. Németország - szorosan együttműködve európai uniós és NATO-partnereivel - továbbra is aktívan hozzá kíván járulni a béke és a biztonság megszilárdításához - hangsúlyozta  az MTI-nek Christoph Heusgen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.