Sólyom újra a hídon: koszorúzna Szlovákiában

A szlovák hatóságok Robert Fico utasítására tavaly visszafordították az akkori magyar köztársasági elnököt, aki most ígéretéhez híven megkoszorúzná Szent István szobrát. Ján Slota szlovák kutyákról beszélt.

Sólyom László nemrég leköszönt magyar köztársasági elnök vasárnap Révkomáromban részt vesz a tavaly augusztusban felavatott Szent István szobor megkoszorúzásán.  Beszdet mond Szent István szobránál, majd megkoszorúzza az alkotást.  Este pedig megtekinti a helyi Teátrum Társulat Bánk bán előadását.

A volt magyar államfőt Bastrnák Tibor polgármester, a helyi szoborbizottság elnöke hívta meg újra, miután egy évvel ezelőtt Robert Fico kormánya diplomáciai jegyzékben közölte Sólyom Lászlóval, hogy provokációnak tekintené, ha  a szoboravatás napján, augusztus 21-én átlépné a határt. Az ügyből máig ható kétoldalú diplomáciai botrány lett.

A révkomáromi polgármester tájékoztatása szerint meghívták a hét végi  ünnepségre Daniel Krajcer szlovák kulturális minisztert, Bugár Bélát, a pozsonyi parlament egyik alelnökét, több más közéleti személyiséget, továbbá mindazokat, akik anyagiakkal támogatták a lovasszobor felállítását. A tárcavezető közölte, hogy tiszteli Szent István életművét, de más elfoglaltsága miatt nem vesz részt az ünnepségen. Bugár viszont ott lesz. Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke kedden azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem kapott meghívót a koszorúzásra, de ha kap, akkor ott lesz a rendezvényen.

- A hivatalos megerősítésre a napokban kerül sor, a résztvevők névsora még nem végleges - mondta a lapnak Hortai Éva, Révkomárom alpolgármestere, aki a vasárnapi ünnepség társszervezője, a Palatinus Társaság tagja.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke provokációnak minősítette Sólyom látogatását, és ismét élesen kirohant a magyarok ellen. - Ez csak a kezdete annak, ami Szlovákiában történni fog. Az rossz lesz a szlovák nemzet és a szlovák állam számára is - mondta Slota a SITA hírügynökségnek. A szélsőségesen nacionalista politikus problémát lát abban, hogy a szlovák kormányban magyarok is vannak. - A magyarok mindenütt pozíciókba kerülnek, a szlovákokat pedig kutyaként dobálják ki - állította Slota.

A szlovák kormányoldal Sólyom látogatására nyilvánosan nem reagált. - Visszajövök - üzente egy éve Sólyom László, amikor Robert Fico akkori szlovák kormányfő utasítására nem engedték be Szlovákiába, mivel Fico szerint Sólyom nem tartotta tiszteletben Szlovákia területi integritását.

Sólyom László köztársasági elnök gyalogol a Komárom és Révkomárom közötti Duna-hídon, miután a híd közepén, a magyar oldalon sajtótájékoztatót tartott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.