Magyar-szlovák: hallgat az unió?

Hétfő délután a szlovák lapok internetes portáljai vezető hírben számoltak be arról, hogy Svédország, az unió soros elnökeként egyelőre nem kíván állást foglalni a magyar- szlovák diplomáciai vitában, amely Sólyom László múlt pénteki, meghiúsult révkomáromi látogatása előtt és után lángolt fel újra.

Értesüléseiket Michael Mann brüsszeli szóvivő közlésére alapozzák, aki szerint a vita kétoldalú ügy. Ugyanezt az álláspontot hangoztatta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is, aki északi szomszédunk legnézettebb csatornáján, a Markíza kereskedelmi tévében elmondta, hogy múlt héten állandó kapcsolatban volt a svéd külügyminiszterrel, aki többször megismételte neki: a vitát a két fél rendezze egymás között.

A legnagyobb példányszámú szlovák véleményformáló napilap, a Sme hétfőn a címlapján közölte, hogy Sólyom László kellő időben bejelentkezett, mert még júniusban közölte Peter Weisszel, Szlovákia új budapesti nagykövetével - akit a magyar államfő aznap bemutatkozó látogatáson fogadott -, hogy augusztus 21-én Révkomáromba készül Szent István szobrának avatására.

A napilap megszólaltatja Ladislav Spacekot, a diplomáciai protokoll neves cseh szakértőjét, aki szerint ez a közlés teljesen megfelelt minden szokásnak és szabálynak. A nagykövetnek ezt azonnal jelentenie kellett volna Pozsonynak - mutat rá a cseh szakember.

Peter Stano, a szlovák külügyminisztérium szóvivője megkeresésünkre továbbra is azt állította, hogy ilyen esetben csak az írásbeli közlés az elfogadható, s a magyar fél ilyen jegyzéket csupán augusztus 13-án küldött Pozsonyba. Ladislav Spacek szerint ez a jegyzék csupán a látogatás megszervezésének technikai részleteit tartalmazta, s arról értesíti a fogadó országot, hogy védett személy érkezik. "A magyar államfő említett szóbeli közlésének - mely ráadásul az ügyben illetékes nagykövet fogadásán hangzott el - sokkal nagyobb a diplomáciai ereje, mintha valamilyen levél érkezett volna a budapesti külügyminisztériumtól Pozsonyba" - mutatott rá a prágai szakértő, aki évekkel ezelőtt Václav Havel szóvivője is volt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.