Sólyom nem mehetett ünnepelni Szlovákiába, Putyin farkasait most beengedték

Szombat délután Szlovákia fővárosába érkezett a Vlagyimir Putyin híveiként elhíresült Éjszakai Farkasok orosz motorosklub néhány tagja.
Értesüléseink szerint Magyarország, illetve Csehország felől érkeztek. Erős rendőri biztosítás mellett megkoszorúzták a második világháborúban elesett szovjet katonák pozsonyi emlékművét, ahol szláv szokás szerint kenyérrel és sóval, továbbá kolbásszal, mások viszont Ukrajnát éltető bekiabálásokkal fogadták őket. A szlovákiai antifasiszták szövetségének képviselői pedig „Köszönet a felszabadítóinknak” feliratú, vörös szalaggal átkötött koszorút nyújtottak át, virágcsokrokkal együtt. Többen szovjet második világháborús dalokat, valamint orosz népdalokat énekeltek.
A legifjabb pozsonyi szimpatizáns
A legifjabb pozsonyi szimpatizáns
Fotó: dennikn.sk

A helyszínen több száz, jórészt idős személy jelent meg, kitartóan lengették az orosz zászlókat és Vlagyimír Putyin fotóit. Velük szemben jóval fiatalabbak álldogáltak, akik – egyik képviselőjük, Ondrej Dostál ismert emberjogi aktivista szerint – nemcsak a második világháború, hanem a kommunizmus áldozataira is emlékeznek. A két tábor éles szóváltásba, majd pedig lökdösődésekbe keveredett, amelyeket a rendőrök akadályoztak meg. Egy fiatalember ukrán zászlót tartott a magasba. Őt a rendőrök a jelenlévők egy részének hangos tiltakozása ellenére elvezették. Az orosz motorosok vasárnap Bécsbe készülnek.

A DennikN munkatársa megkérdezte Miroslav Lajcák szlovák külügyminisztert, hogy miért nem akadályozták meg az orosz motorosok belépését Szlovákiába. A tárcavezető így érvelt: – Szlovákia jogállam. Tiszteletben tartjuk a demokratikus elveket. Ennek értelmében azokkal a polgárokkal szemben, akik nem szerepelnek semmilyen hazai vagy külföldi tiltólistán és megfelelő vízummal rendelkeznek, nem viselkedhetünk diktatúraként. Ha bármelyikük megsértené a törvényeinket vagy a jó erkölcsbe ütköző cselekedetet hajtanának végre, akkor a szlovák hatóságok nem lesznek tétlenek. Ugyanakkor nem lenne helyénvaló, ha a jogállamiság elveit szelektíven érvényesítenénk – hangzott a válasz. – Ezek szerint Lengyelországban így cselekedtek, vagy ott diktatúra van, mert Varsó nem engedte be ennek a társaságnak a döntő többségét? – faggatták tovább a pozsonyi tárcavezetőt. Amire ezt válaszolta: – Lengyelország szuverén állam, mi is azok vagyunk, nekik is joguk van, miként nekünk is döntésekre. Nem kommentálom az ő lépésüket – közölte.

Kenyérrel sóval, kolbásszal
Kenyérrel, sóval, kolbásszal
Fotó: dennikn.sk

Peter Morvay szerint a szlovák diplomácia vezetőjének érvelése ugyanúgy nevetséges, mint Putyin farkasaié, akik azt bizonygatják, hogy egyetlen céljuk a második világháborúban elesettek emléke előtt fejet hajtani. A neves szlovák publicista kommentárjában emlékeztet arra is, hogy a szlovák külügyminiszter, miként Robert Fico kormányfő is, merőben más mércét alkalmazott 2009-ben, amikor nem engedték belépni Révkomáromba Sólyom László akkori magyar államfőt. – Ma pedig ők papolnak a jogállamról és az uniós polgárok szabad mozgásáról, ami felháborító képmutatás – mutatott rá a szerző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.