Sólyom-ítélet: Pozsony sajnálja a magyarokat

Tudtuk, hogy igazunk van. Ha nem ennyire makacsok, már akkor európai módon rendezhettük volna az egész ügyet – reagált az EU luxemburgi bíróságának keddi döntésére Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter.

A szlovák külügyminisztérium közleményben üdvözölte az  Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságának keddi döntését, amely a tárca álláspontja szerint egyértelmű válasz mindazoknak, akik bírálták Pozsony lépését.  „A határozat végérvényesen véget vetett a két szomszédos ország  ebben az ügyben kitört vitájának,  s lehetőséget teremt arra, hogy a szlovák-magyar kapcsolatokban a továbbiakban a  polgáraink érdekeit szolgáló témákra fordítsuk minden figyelmünket“ – mutat rá többek között a dokumentum.

Miroslav Lajcák, a szlovák diplomácia vezetője a pozsonyi közrádióban (RTVS) leszögezte: – Kezdettől fogva biztosak voltunk abban, hogy nem sértettünk uniós jogokat, mert az államfők és más vezető politikusok külhoni látogatásait főleg a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó nemzetközi jogok határozzák meg. Utólag is sajnálom, hogy a magyar fél annak idején nem vette figyelembe érveinket, s keményfejűen ragaszkodott Sólyom László államfő aznapi révkomáromi látogatásához.  Ha nem ennyire makacsok, már akkor európai módon rendezhettük volna az egész ügyet – így a szlovák külügyi tárca vezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.