Sokmillióan az utakon, kezdődik a sárkány éve

Finisükbe érkeztek a kínai holdújév előtti előkészületek, megkezdődött a hazautazási roham időszaka: százmilliók készülnek szeretteikkel eltölteni az ország legnagyobb családi ünnepét. Drága francia borokat, luxuscikkeket is ajándékoznak - és petárdáznak, petárdáznak...

A világ legtöbb emberét egy időben megmozgató, évente sorra kerülő alkalom nagy próbatétel a közlekedésben dolgozóknak és maguknak a közlekedőknek is Kínában. Csak csütörtökön hatmillióan szálltak vonatra - a pekingi Nyugati-pályaudvaron mintegy 240 ezren -, hogy időben megérkezzenek, közösen fogyasszák el hagyományos étkeiket és megajándékozzák egymást. A negyvennaposra kalkulált új évi utazási szezonban több mint hárommilliárd utazásra számítanak.

Aki látta már az ezekben a napokban a kínai pályaudvarokon várakozók tömegét, az tudja, hogy az "embertömeg" fogalma sokféle minőséget takar. Ilyenkor mozgásban van a világ legnépesebb országa, a vándormunkások, a szülőhelyüktől távol dolgozók, a tanulók mind-mind felkerekednek csomagjaikkal, dobozaikkal, zsákjaikkal. A családi együttlét nem ritkán azt is jelenti, hogy sok nagyszülő kizárólag ilyenkor látja gyerekét és unokáját. Megesik, hogy az egygyerekes családoknál már a szülők utaznak a városba látogatóba, nem kevesen pedig ezekre a napokra időzítik az esküvőjüket.

A hagyományok szerint az idősebb generáció tagjai ilyenkor piros borítékban pénzzel ajándékozzák meg a gyerekeket, de mára elterjedt a körbeajándékozás, hogy senki ne maradjon ki. A sajtójelentésekből ítélve az elmúlt napokban, hetekben nemcsak a plüssállatok és a tartós fogyasztási cikkek, hanem a drága francia borok, az arany ékszerek és a luxusautók is szépen fogytak. A kínai fővárosban már fel-felhangzik egy-egy petárda, tűzijáték robbanó hangja. Ez azt jelenti, hogy elkerülhetetlenül itt az ideje a szüntelen ropogásnak, a süvítő, durrogó hangzavarnak, és persze a velük járó színes, fényes csillogásnak, a káprázatos alakzatokban való gyönyörködésnek. A városszerte felállított szabványépületekben a tűzijátékcsodák hatalmas választékából lehet válogatni. Az egyik idei sláger a tekergő sárkány aranyos, ezüstös formáját rajzolja a sötét égboltra.

A sárkány a kínai kultúrában szerencsés és szeretett lény; évezredeken át a császárok, a hatalom, a birodalom jelképe volt. Mi több, a kínaiak magukat is a sárkánytól származtatják, nem véletlen, hogy a nemzet szimbólumává is vált - a Nyugat is gyakran ábrázolja Kínát a sárkány alakjában. Az újév alkalmából új - sárkányt ábrázoló - 1,2 jüan értéket képviselő bélyeget is kiadtak. Alkotója Chen Shaohua, aki a bélyeg bemutatása után azonnal támadások kereszttüzében találta magát. Azt vetették a szemére, hogy az ábrázolt sárkány rémisztő szörny, amely rossz fényt vet az országra. Az online fórumokon véleményt nyilvánítók egyértelműen egy barátságosabb, a külvilágnak békésebb üzenetet küldő, nem riogató sárkányt szerettek volna.

Chen, aki korábban tervezője volt már a majom, a disznó és a bivaly évére kiadott bélyegeknek is, szüleményének védelmére kelt, és tudatta a publikummal, hogy a Csing-dinasztia császárai által viselt ruhák mintázatát és a Tiltott város kilenc sárkányfalának szereplőit is tanulmányozta bélyegdizájnjához. Mint mondta, a nagyra nyitott szájú, éles fogazatú, egyfejű állat komoly és méltóságteljes, a béke és a stabilitás védelmezője. Nem szabad megfeledkezni arról - hangsúlyozta -, hogy a 12 állatövi jegy közül ő az istenség, amely elűzi a gonosz szellemeket, segít elkerülni a katasztrófákat, és áldást hoz - meg kell adni tehát a méltóságát, nem illik egy egyszerű rajzfigurának tekinteni.

Irány a pályaudvar: csak csütörtökön hatmillióan szálltak vonatra
Passengers arrive at Beijing railway station for their trains at night, January 19, 2012. Chinese New Year, or Spring Festival, is the biggest of two "Golden Week" holidays, giving migrant workers their only chance of the year to return to their home provinces with gifts for their families. More than 200 million people are expected to take to the railways over this year's holiday, the biggest movement of humanity in the world. REUTERS/Jason Lee (CHINA - Tags: BUSINESS SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.