Sokkolta Varsót a Kaczynski-emléktábla lecserélése

Egy nappal a szmolenszki tragédia első évfordulója előtt lecserélték az oroszok a lengyel nyelvű emléktáblát.

Rossz néven vette Lengyelország, hogy Szmolenszkben az orosz fél eltávolított egy emléktáblát, amelyet lengyel polgárok helyeztek el az egy éve Katynba (Katiny) utazó lengyel állami küldöttséget ért katasztrófa helyszínén - közölte szombaton a lengyel külügyminisztérium szóvivője.

A lengyel kormány meglepődött azon, hogy az emléktáblát a szerencsétlenség első évfordulója előtt egy nappal az oroszok egy másikkal helyettesítették. Varsó magyarázatot kért Moszkvától, amely szerint két okból cserélték le a vitára okot adó emléktáblát. Szerintük tavaly novemberben azt az áldozatok néhány hozzátartozója engedély nélkül helyezte el, ráadásul a rajta lévő feliratot csak lengyelül vésték rá - indokolta az új tábla elhelyezését Szergej Antufev, a szmolenszki terület kormányzója.

Varsót úgy véli: az orosz fél ezzel tovább ront az orosz-lengyel kapcsolatrendszer egészén. Az új tábla a lengyel fél szerint nem említi, hogy az áldozatok a katyni kegyhelyre utaztak, lemaradt róla az eredetileg oda vésett feszület és a néhai Lech Kaczynski elnök nevét sem vésték nagyobb betűvel, ahogy az az elsőn volt.

A szmolenszki tragédia helyszínére várják hétfőn Bronislaw Komorowski lengyel és Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, akik a program szerint elhelyezik a megemlékezés koszorúit. Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő szerint azonban nehezen képzelhető el, hogy ebben a helyzetben Komorowski koszorúzni fog az új emléktáblánál.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt, hitvesét és magas rangú kíséretét - összesen 96 embert - szállító Tu-154M típusú szovjet gyártmányú repülőgép 2010. április 10-én, a sűrű köd ellenére végrehajtott leszállás közben zuhant le a szmolenszki Szevernij katonai repülőtér mellett. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. A küldöttség Katynba tartott, a szovjet titkosszolgálat (NKVD) által 1940-ben ott és a környéken lemészárolt mintegy 20 ezer lengyel hadifogoly és civil emlékhelyén tartandó megemlékezésre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.