Sokkoló videó Irakból

Éhező emberek, helikopterbe kapazkodó menekültek, lövöldöző helikopterek – megdöbbentő videófelvételt tett közzé Michel Reiman osztrák EP képviselő, aki Irakban járt, és részt vett a kurd jezidek mentésében.

Több mint tízezer ember várakozik a sivatagban Észak-Irakban, 45 fokos melegben, hogy valaki segítsen rajtuk, mielőtt a szélsőséges iszlámista IS milicistái lemészárolják őket. A jezideknek korábban már Szíriából is menekülniük kellett, és most Irakban is földönfutók lettek.

Az iraki hadsereg tagjai vizet és élelmiszercsomagokat dobnak le nekik, de arra kevés az esély, hogy mindenkit ki tudjanak menteni. Az emberek kétségbeesetten próbálnak feljutni a helikopterekre, akiknek sikerült, azok kétségbeesetten zokognak, vagy teljes apátiába süllyednek. Még így sem biztos a túlélésük, mert a helikopterekre is lőnek az IS tagjai. Tegnap egy jármű amiatt zuhant le, mert túl sokan kapaszkodtak fel rá. Egy másik gép pedgi azért nem tudott elindulni, mert elfogyott a kerozin.

A videót készítő Reimant máris bírálták, amiért "elveszi a helyet a menekülőktől", de az osztrák politikus erre úgy reagált: meg kell mutatni a világnak, hogy mi zajlik, Bagdad nem tudja megoldani a helyzetet, sürgős külső beavatkozásra van szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.