Sokkoló kampány a dzsihádról: Egyedül fogsz meghalni

A dzsihadisták által ígérteket a valósággal összevető, sokkoló videóval indított médiakampányt a francia kormány szerdán, hogy elriassza a fiatalokat a szélsőségesekhez való csatlakozástól.

"Azt mondják neked: áldozd fel magad az oldalunkon, ezzel egy igaz ügyet fogsz védelmezni. A valóság: a földi pokol vár rád, és egyedül fogsz meghalni, távol otthonodtól" - ilyen és ehhez hasonló szembeállítások szerepelnek az interneten közzétett, "Állítsunk meg a dzsihadizmust" című videóban, amelyen az Iszlám Állam szélsőséges szervezet fegyvereseinek képeit szenvedő gyerekeket, keresztre feszítéseket, lefejezett és tömegsírba dobott holttesteket ábrázoló jelenetek követik.


#Stopdjihadisme : Ils te disent… by gouvernementFR

 

A videó a dzsihadisták nyugaton tevékenykedő toborzói által leggyakrabban használt érveket próbálja hitelteleníteni. Ezek között szerepel, hogy "a szíriai gyermekek védelmében" próbálnak rávenni nyugati fiatalokat csatlakozásra az IS-hez vagy más szélsőséges csoporthoz, és arra buzdítanak fiatal lányokat, hogy "alapítsanak családot egy hősünkkel".

A videó része a francia kormány által indított 60 millió eurós médiakampánynak, amelynek célja a francia fiatalok radikalizálódásának megakadályozása. A videón egyebek mellett arra figyelmeztetik a fiatalokat, hogy lássanak át a dzsihadista propagandán, és figyeljenek az esetleg a terrorizmus iránt érdeklődő barátaikra is.

"Széles körben terjeszteni fogjuk a videót közösségi oldalakon, hogy a lehető legnagyobb számban elérjük a (dzsihadisták toborzói által) leginkább sebezhető fiatalokat. Reméljük, sokkolni fogja őket (a videó)" – mondta Christian Gravel, a francia kormány kommunikációs osztályának vezetője.

Azt is hozzátette, hogy a kormány által indított internetes oldalon segítséget is nyújtanak az érintetteknek, családjuknak és barátaiknak.

A párizsi hatóságok szerint mintegy 1200 francia állampolgár utazott Irakba és Szíriába, hogy az IS vagy más szélsőséges csoportok oldalán harcoljon. Párizsban január elején 17 embert ölt meg három dzsihadista egy merényletsorozatban, akik közül ketten vélhetően Jemenben, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat helyi szárnyától kaptak kiképzést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.