Sokasodnak Adrian Nastase bűnügyi perei

Vádat emelt Adrian Nastase ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A volt román miniszterelnököt azzal vádolják, hogy amikor a kormány élén állt, csúszópénzeket fogadott el és korrupciós ügyekbe keveredett.

Miután március 4-én a román parlament alsóháza megszavazta a főügyész kérését, és Nastasét parlamenti immunitásától megfosztotta, a DNA május 21-én és 26-án két ügyben is vádat emelt a politikus ellen.

Az első a "Tamara néni" néven elhíresült ügy, amelyben az ügyészek a volt kormányfőt csaknem egymillió eurós jogtalan vagyonosodással vádolják. Kedden Nastasét újból beidézték a DNÁ-hoz, s ezúttal a "Zambaccian II" ügyben emeltek vádat ellene. A DNA szerint Nastasét kormányfősége idején Hong Kongból származó műtárgyakkal fizették le, amelyek Zambaccian utcai lakására kerültek.

Adrian Nastase már januárban bíróság elé került egy másik ügyben, szintén a korrupcióellenes ügyészek jóvoltából. Abban az iratcsomóban azzal vádolják, hogy a 2004-es kampány idején illegálisan használt fel pénzeket az akkor általa vezetett Szociáldemokrata Párt (SZDP) és saját államelnöki kampányában.

A keddi vádemelésre reagálva Nastase kijelentette: már három hónapja annak, hogy a parlamentben kérte, vonják meg tőle a mentelmi jogot, hogy a vádakat a bíróság előtt végre tisztázhassa. A DNA azonban mindeddig nem emelt vádat ellene, ami ismét azt bizonyítja, hogy a politikai megrendelésre "gyártott" ügyeket politikai érdekek mentén hasznosítsák.

A volt miniszterelnök azzal vádolta Traian Basescu államelnököt, hogy a hozzá közel álló Demokrata-Liberális Párt (D-LP) EP-kampányérdekei okán parancsolta meg a DNÁ-nak, hogy éppen most emeljenek vádat ellene két ügyben is. A D-LP ugyanis a felmérések szerint a június 7-i választásokon hajszállal gyengébb eredményre számíthat riválisánál, az SZDP-nél.

 

 

Adrian Nastase volt román miniszterelnök egy 2004 decemberében. Bukarestben készített felvételen. Bosszút sejt az ítélet mögött
Adrian Nastase volt román miniszterelnök egy 2004. decemberében, Bukarestben készített felvételen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.