Sok hűhó Obamáért

Akkor sem lenne ekkora felhajtás, ha valamilyen világhírű rockénes érkezne - dohogott egy utas a prágai repülőtéren, amikor meglátta a hatalmas amerikai teherszállító gépet, amelyből civilruhás biztonságiak gyűrűjéből legördült a Cadillac One, majd több tucatnyi fekete csodagépkocsi.

Ezután pedig óriási konténereket pakoltak ki. "Szombat délután a leghíresebb rockénekesnél is nagyobb világsztár, Barack Obama jön hozzánk!" - válaszolta neki az egyik alkalmazott.

Miroslav Dvorák, a prága-ruzynei repülőtér parancsnoka készségesen válaszol az összesereglett újsgíróknak: "Mozgó laboratórium is érkezett, amely a biológiai, vegyi vagy más mérgező anyagokat derít fel. Az pedig ott a Marine One, az a különleges helikopter, amellyel váratlan esetben szállítanák el az elnököt a helyszínről" - közli. Majd azt is, hogy szombat délután öt körül fél órára a cseh főváros fölött ötven kilométeres körzetben tilos lesz berepülni. Egészen addig, ameddig a Air Force One nem landolt, s az elnök nem ül be a szuperbiztos gépkocsijába. "De még akkor sem lélegezhetünk fel, hiszen aznap este érkeznek a tagországok küldöttségei a vasárnap délelőtti Európai Unió - Egyesült Államok csúcstalálkozóra" - teszi hozzá.

A cseh vendéglátók azzal számoltak, hogy Barack Obama szombat este a cseh államfővel vacsorázik, ám a washingtoni protokoll közölte, hogy az elnök a feleségével, Michellével kíván eltölteni egy romantikus estét valamelyik patinás prágai étteremben.

A hivatalos csehországi programját csak vasárnap reggel kezdi a prágai várban, ahol Václav Klaus államfővel és Mirek Topolánek ügyvezető miniszterelnökkel tárgyal. Majd délelőtt tízkor a Hradzsin téren beszédet mond, várhatóan sok ezer hazai és külföldi polgár előtt. Akiknek nagyon korán kell kelniük, hogy időben átessenek a szigorú biztonsági ellenőrzéseken. A cseh rendőrség eredetileg azt is megtiltotta, hogy mobilt vagy kamerát hozzanak magukkal, de a prágai amerikai nagykövetség közbenjárására ezeket a tárgyakat mégsem kell otthon hagyniuk. Esernyővel viszont senkit sem engednek be. Arra is felhívták a környékbeliek figyelmét, hogy sem a Hradzsin környékén sem pedig ott, ahol az elnöki kocsisor elhalad, ne nyissanak ablakot, mert a z amerikai és a hazai biztonságiak ezt a mozdulatot félreérthetik.

A főolgármesteri hivatal a várható hatalmas közlekedési dugókra hivatkozva megtiltotta több cseh civil szerveződés a radarellenes menetelést a történelmi városrészben. Ugyanakkor engedélyezte, hogy a leszerelés hívei és az atomfegyverek ellenzői a közeli Neruda utcában élőképben adják a jelenlévők tudtára nézeteiket.

Szombat délután lezárják a Kongresszusi Központot, a csúcstalálkozó színhelyét is. Emiatt főleg a környékbeli kisvendéglők tulajdonosai bosszankodnak. "Legnagyobb forgalmunk éppen hétvégeken van. Obama igazán kárpótolhatna bennünket az elmaradt bevételeink miatt! Ha nem ő, akkor legalább a prágai idegenforgalmi hivatal" - mondja Petr Sivácek, a Kaszáshoz címzett söröző főnöke. Állítja, hogy a prágaiak többségének véleményét fejezi ki, akik hozzá hasonlóan dühöngenek, hogy ekkora hűhót csapnak a politikusok miatt. Ezért, aki csak teheti, elutazik a hétvégi házába. Sokan viszont éppen vidékről érkeznek a Hradzsin térre. "Hát nem bolond ez a világ?" - tárja szét a karját.

 

Obama még Strasbourgban, de már tartanak az előkészületek a prágai Hradzsin téren, ahol 2009. április 5-én beszédet mond az amerikai elnök
Obama még Strasbourgban, de már tartanak az előkészületek a prágai Hradzsin téren, ahol 2009. április 5-én beszédet mond az amerikai elnök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.