„Sok nő nem beszél őszintén, ha egy férfi is jelen van az interjún”

Elfogadta az Európai Parlament a menekült és menedékkérő nők helyzetével kapcsolatos jelentést kedden, a nemzetközi nőnapon. Jogi kötőerővel azonban nem bír, súlya abból áll, hogy lefekteti az EP álláspontját és hivatkozási alappá válik a későbbi jogszabályok tárgyalása során.  

- Nem hoz azonnali változást, nem is ez a célja. A legfontosabb, hogy a jelentés felhívta a figyelmet egy fontos problémára - válaszolt egy újságírói kérdésre Mary Honeyball brit szocialista képviselő, a jelentéstervezet előadója kedden Strasbourgban, mikor arról faggatták, milyen gyakorlati következménye lesz a jelentésnek, amelyet  388 igen szavazattal, 150 nem szavazat ellenében 159 tartózkodás mellett fogadták el.

Az állásfoglalásban új, átfogó és az egész Unióra kiterjedő, nemi szempontú iránymutatásokat sürgetnek, hangsúlyozzák, hogy az LMBTI-szükségleteket figyelembe vevő fogadó létesítmények létrehozásának szükségességét, mivel gyakori az LMBTI személyek ellen elkövetett erőszak a fogadó létesítményekben.

Kiemelik, hogy a menedékkérvények feldolgozása során az egyéni és nemi alapú erőszak formáit, mint például a nemi erőszakot és a szexuális erőszakot, a női nemi szervek megcsonkítását, a kényszerített házasságot és a családon belüli erőszakot az EU-n belüli menedék kérvényezésének alapos indokaiként kell elismerni.

A tervezet szerint nemek szerint elkülönített alvó- és tisztálkodó helyiségek, női ügyintézők, fordítók és tolmácsok kellenének, valamint kiemelten kezelik a gyermekfelügyelet kérdését is. - Nem minden nő szeretné, ha a gyermekek hallanák, mit mondanak a menekültügyi eljárás során készített interjúban - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Honeyball az Eureporternek adott interjújában.  

Fontosnak találja a pszichológiai tanácsadást, és a nők tájékoztatását arról, hogy lehetőségük van a férjüktől függetlenül menedékkérelmet beadni, és a férjüktől független jogi státussal rendelkezni. 

Honeyball szerint az európai integrációhoz elengedhetetlen az idegen nyelvek oktatása, és egyéb képzések is, és megjegyezte, problémát jelent az is, hogy hogyan készülnek fel a nők arra, hogy dolgozniuk kell és hogyan szerzik meg az elhelyezkedéshez szükséges ismereteket.

- A női ügyintézők és tolmácsok szintúgy kulcsfontosságúak, hiszen sok nő nem beszél őszintén, ha egy férfi is jelen van az interjún. A menekülteket befogadó központokban külön higiéniai részlegeket kell kialakítani a férfiaknak, illetve a nőknek, kivéve természetesen, ha a család azt szeretné, hogy együtt maradjanak. Az egyik müncheni központban például van egy elkülönített kávézó a nőknek, amolyan női közösségi tér - mondta a szocialista képviselő.

S noha a jelentés közvetlenül nem változtat a menedékkérő nők helyzetén, legalábbis a közeljövőben biztos nem, elfogadása szimbolikus jelentéssel bír. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának februári jelentése szerint ugyanis a menedékkérők több mint fele, 55-60 százaléka nő és gyerek, akiknek érkezésére a legtöbb hotspot és menekülttábor nincs felkészülve, sok helyen a legalapvetőbb higiéniás feltételeket sem tudják biztosítani. A szakemberek szerint már az is előrelépés, hogy napirendre kerültek ezek a problémák, melyekre talán idővel a jelentésnek köszönhetően megoldás is születik majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.