Sok a gyanús aláírás a kilépés-ellenes petíción

Már csaknem négymillióan írták alá a második referendumot sürgető, a westminsteri parlament honlapján keresztül hozzáférhető petí­ciót.

Nem csoda, hogy az alsóház petíciós bizottsága helyesnek látta alaposabban elmélyedni az aláírásokban. Mint erről a grémium elnöke, Helen Jones a Twitteren hírt adott, több tízezer aláírás gyanús körülmények között kerülhetett fel a honlapra. A parlamenti szabályok szerint ugyanis csak brit állampolgárok és a szigetországban letelepedett lakosok csatlakozhatnak a kezdeményezéshez. Ehelyett csupán a mindössze nyolcszáz lakost számláló Vatikánból közel negyvenezren támogatták a petí­ciót. A bizottság eddig több mint 77 ezer kétes aláírást távolított el az oldalról.

A még május 24-én elindított aláírásgyűjtés furcsa módon nem a „maradók" táborából ered. Mint ezt a Facebookon maga az ötletgazda, William Oliver Healey is megerősítette, abban a meggyőződésben cselekedett, hogy a „távozók" maradnak alul. Azt akarta elérni, hogy eleve meg kelljen ismételni a referendumot, ha a részvételi arány 75 százalék alatt marad, és a győztes oldal 60 százaléknál kisebb támogatást élvez. A sajtónak nem nyilatkozó, lapunk kérdésére sem reagáló Healey az interneten sérelmezi, hogy az uniós tagság hívei „eltérítették a kampányát". Reményei mindenesetre minimálisak, hiszen visszamenőleges törvénykezésre szólít fel, s a vesztes tábor nem kérheti utólag a szabályok megváltoztatását.

Ügyét az sem segíti, hogy a többség által mélyen elutasított Eng­lish Democrats nevű szélsőjobboldali szervezet aktivistája. 2014-ben sikertelenül indult az európai parlamenti választáson. Programjában kifejtette: „Ideje, hogy az a 7,5 millió gazdasági migráns, aki azért érkezett Nagy-Britanniába, hogy itt meggazdagodjon, és nem sikerült beilleszkednie a társadalomba, visszatérjen hazájába."

A kérelem sorsáról a következő napokban dönt a petíciós bizottság. A szabályok szerint a parlamentnek meg kell tárgyalnia a százezer aláírás feletti beadványokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.