Sobotka a szocdemek kormányfőjelöltje

A közvélemény-kutatások szerint legnépszerűbb cseh párt, a szocdemek (CSSD) már nagyban készülnek az előrehozott választásokra, holott még az időpont sem ismert.

A cseh szocdemek (CSSD) már nagyban készülnek az előrehozott választásokra, holott még az időpont sem ismert. A párt elnöksége Bohuslav Sobotkát nevezte meg a párt kormányfőjelöltjeként és a választási lista vezetőjeként.

Döntöttek arról is, hogy kik állnak majd a megyei névsorok élén. Prágában az egyelőre párton kívüli Jaroslav Zavadil kapta ezt a helyet, aki a Cseh és Morvaországi Szakszervezetek Konföderációjának (CMKOS) az elnöke. Jelölését követően bejelentette, hogy rövidesen lemond jelenlegi tisztségéről. Bohuslav Sobotka jelölése azért keltett nagy figyelemt, mert ő közismerten rossz viszonyban van Milos Zeman államfővel, aki inkább Michal Hasek alelnököt szeretné miniszterelnöknek.

Lapunknak nyilatkozva Bohuslav Sobotka ezeket a feltevéseket nem kommentálta. Annyit közölt, hogy a szavazazók voksaitól függően szeretnének egyedül kormányt alakítani, de olyan kisebbségi kabinet létrehozása is elképzelhető, amelyet csendestársként egy vagy két párt támogat - tájékoztatott a CSSD elnöke. Arra a kérdésünkre, vajon a lehetséges partnerek a kommunisták lehetnek-e, azt a választ kaptuk, hogy korai még a találgatás, számolgatni és mérlegelni majd csak a voksolások végeredményének ismeretében lehet.

A legújabb felmérések szerint a cseh pártok népszerűségi listáját toronymagasan a CSSD vezeti, 34-35 százalékos támogatottsággal. Második helyen a kommunista párt (KSCM, 18-18,5), a harmadikon a Karel Schwarzenberg vezette konzervatív TOP 09 (15-15,5) áll. Nagyot zuhant a nemrég még legerősebb jobbodali kormányerő, a Polgári Demokrata Párt (ODS, 10-13) szimpatizánsainak a száma. Visszakerülne az alsóházba a Kereszténydemokrata Néppárt (KDU-CSL, 5.5-6), viszont nem érné el a parlamenti küszöböt az eddigi ellenzéki Közügyek (VV, 3),valamint a volt kormánypárti LIDEM (1 százalék körül) sem.

Jövő kedden dönt a prágai alsóház az önfeloszlatásról, amelyhez a kétszáz fős testületben legalább 120 támogató szavazat szükséges. Ha összejön ennyi voks, akkor Milos Zeman államfő valószínűleg október végére írja ki az előrehozott választásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.