Sobotka üdvözölte, hogy Magyarország betartja a dublini rendeletet

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő üdvözölte, hogy Magyarország szerdán cáfolta azt a keddi információt, miszerint felfüggesztette volna a menekültekre vonatkozó dublini rendeletet, és azt a szerdai budapesti közlést, hogy a lépés csak azon illegális menekültek befogadására vonatkozik, akik Görögországon keresztül léptek be az Európai Unió területére.

Sobotka szerint komoly jelzések érkeztek arra nézve, hogy Görögországban nem védik megfelelően az Európai Unió külső határait.

"Üdvözlöm Magyarország mai nyilatkozatát, amely árnyalta a korábbi információkat" - jelentette ki Sobotka a cseh kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

"Üdvözlöm, hogy Magyarország nyilatkozatát Görögországra összepontosította, ahol természetesen komoly jelzések vannak arról, hogy nem tartják be teljesen a schengeni határ működésének szabályait" - szögezte le a cseh kormányfő.

Sobotka újságíróknak megerősítette, hogy a menekültügyben a visegrádi országok az EU csúcstalálkozóján egységesen fognak fellépni, úgy ahogy azt szerdai közös nyilatkozatukban már jelezték.

"Közösen azon leszünk, hogy a kvótákat ne fogadják el" - mondta a cseh kormányfő. "Szeretnénk magunk dönteni arról, kinek nyújtunk segítséget, hány emberre fog ez vonatkozni, mikor tesszük ezt meg és milyen biztonsági ellenőrzést foganatosítunk. Szeretnénk fenntartani magunknak azt a lehetőséget, hogy a folyamatot bármikor leállíthassuk. A célunk az, hogy a helyzetet teljesen ellenőrzésünk alatt tartsuk" - szögezte le Sobotka.

Közölte: az önkéntesség elvének betartása, és a kormány felhatalmazása alapján az európai uniós csúcstalálkozón bejelenti, hogy Csehország kész ideiglenesen befogadni több száz menekültet Görögországból és Olaszországból. Tomás Prouza, az európai ügyekért felelős államtitkár szerint a konkrét számokról még tárgyalni fognak.

Hasonló nyilatkozatot tett korábban Robert Fico szlovák miniszterelnök is.

"Ez szolidaritásunk megnyilvánulása, ugyanakkor alternatíva a kötelező kvóták rendszeréhez, amelyet elutasítunk" - hangsúlyozta Sobotka.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.