Snowden még a héten lépne

Edward Snowden, az Egyesült Államok titkos megfigyelési és adatgyűjtési programjának a leleplezője abban bízik, hogy a héten megkaphatja az orosz hatóságoktól az ideiglenes menekültstátushoz szükséges papírokat, és egy hónap után elhagyhatja a seremetyjevói nemzetközi repülőtér tranzitváróját - közölte Snowden orosz ügyvédje a Reuters hírügynökség jelentése szerint.

Anatolij Kucserena elmondta, hogy a menedékkérelem elbírálása akár három hónapig is elhúzódhat, de a tranzitvárót Snowden már a kérvényezés alapján is elhagyhatja. Az ügyvéd szerint Snowden azt tervezi, hogy Oroszországban telepszik le és munkát keres. Ha az orosz bevándorlási hivatal elutasítja menedékkérelmét, az amerikai kész bíróságon megtámadni a döntést - mondta az ügyvéd.

Kucserena arról is beszélt újságíróknak, hogy Snowden egyelőre úgy véli, nem lenne biztonságos számára a közeljövőben Dél-Amerikába utazni, mert Washington komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy visszajuttassa őt az Egyesült Államokba, ahol kémkedéssel vádolnák meg, és szerinte kínzás vagy akár halálbüntetés várna rá.

Snowdennek ítélték hétfőn a Whistleblower-díjat - közölte a Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet németországi irodája a honlapján. A háromezer euróval járó Whistleblower-díjjal visszaélések, törvénytelenségek leleplezőit tüntetik ki kétévente németországi civil szervezetek 1999 óta. A zsűri döntésének indoklását szerdán ismertetik a sajtóval.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.