Snowden kollégái jelszavaival jutott hozzá az NSA-dokumentumokhoz

Edward Snowden kollégáitól szerzett jelszavakkal jutott hozzá az NSA-dokumentumokhoz, amelyekhez eredetileg nem is volt hozzáférése. Munkatársainak azt mondta, rendszergazdaként van szüksége a kódokra.

Edward Snowden kicsalta kollégáitól felhasználói neveiket és jelszavaikat, így jutott hozzá az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa olyan dokumentumokhoz, amelyekhez eredetileg nem is volt hozzáférése, közli a Reuters a kiszivárogtatási botrány ügyében folytatott amerikai kormányzati vizsgálatot ismerő forrásra hivatkozva. Egy másik nyilatkozó szerint a jelenleg Oroszországban tartózkodó Snowden azt mondta az NSA hawaii regionális központjában dolgozó 20-25 munkatársának, hogy rendszergazdaként van szüksége a kódokra. A NSA, illetve az elektronikus hírszerzést és lehallgatásokat folytató brit GCHQ megfigyelési és lehallgatási módszereinek publikálása óta már beazonosították Snowden egykori kollégáit, és eltávolították őket tisztségeikből, habár azt nem tudni, hogy ki is rúgták-e őket. Az amerikai hatóságok nem voltak hajlandóak kommentálni a Reuters értesüléseit.

A most napvilágra került információ is azt bizonyítja, hogy a nem megfelelő biztonsági szabályok is jelentős szerepet játszottak abban, hogy sok kényes információ került a nyilvánosság elé. A múlt hónapban a Reuters például azt fedte fel, hogy még Snowden munkába állása előtt az NSA hawaii bázisán elmulasztották telepíteni a gépekre a legfrissebb, szivárogtatás elleni szoftvert. Snowden egyébként tavaly tavasszal egy hónapot dolgozott a hawaii központban.

A Snowden okozta károk felmérésén dolgozó szakértők szerint a folyamat nagyon lassan halad, az informatikus ugyanis ügyelt arra, hogy eltüntesse maga után az "elektronikus nyomokat". Így a források szerint még azt sem tudni pontosan, hogy tulajdonképpen mennyi és milyen adathoz jutott hozzá Snowden. Az informatikus támogatói azt állítják, hogy Snowden csak a média képviselőinek – így a brit The Guardian újságírójának, Glenn Greenwaldnak és a filmes Laura Poitras-nak – adta át a dokumentumokat, kormányoknak, például Kínának vagy Oroszországnak nem.

Snowden-párti tüntetés augusztusban Brazíliában
People use masks with pictures of former NSA contractor Edward Snowden masks during the testimonial of Glenn Greenwald, the American journalist who first published the documents leaked by Snowden, before a Brazilian Congressional committee on NSA's surveillance programs, in Brasilia August 6, 2013. REUTERS/Ueslei Marcelino (BRAZIL - Tags: POLITICS MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.