Snowden csak adatot lopni ment az NSA-hoz

Edward Snowden direkt azért vállalt munkát az NSA-nak bedolgozó cégnél, hogy szivárogtasson – állítja egy hongkongi lap. Egy kínai újság pedig azt írja, hogy Washington erőfitogtatással próbál úrrá lenni a helyzeten, miközben az amerikai kormány sértette meg az állampolgárok jogait.

A kiszivárogtatás tervével vállalt munkát legutóbbi munkahelyén Edward Snowden, a szökésben lévő amerikai informatikus, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt alkalmazottja - állítja keddi számában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Snowden korábbi nyilatkozata szerint azért vállalt munkát az NSA-nak bedolgozó Booz Allen Hamiltonnál, hogy a kiterjedt amerikai megfigyelésekre vonatkozó információkat begyűjtse, s azokat később a médiának kiszivárogtassa. A cégnél olyan számítógépek sorához volt hozzáférése, amelyekbe az NSA a világ különböző pontjain betört - mondta. Alig három hónapig dolgozott a vállalatnál.

Az SCMP legfrissebb kiadásában részleteket közöl Snowden utolsó hongkongi napjairól, s felfedi, ki volt az, aki az amerikait vasárnap reggel a repülőtérre kísérte, ahonnan végül háborítatlanul távozott Moszkvába. A hongkongi törvényhozás demokrata párti tagja, Albert Ho ügyvéd volt az, aki megkérte irodájának munkatársát, Jonathan Mant, hogy csatlakozzon Snowdenhez arra az esetre, ha megkísérelnék őrizetbe venni. Man előtte is együttműködött a Hongkongban egy magánszálláson magát meghúzó Snowdennel.

A hongkongi politikus, Albert Ho előtte személyesen is találkozott Snowdennel, akivel együtt vacsoráztak egy másik ügyvéd, Robert Tibbo társaságában. A beszélgetés témája az volt - mondta el Ho -, hogy sorra vegyék, milyen jogi lehetőségei vannak Snowdennek. A vendégek mobiltelefonjait a vacsora idején elővigyázatosságból a hűtőszekrényben „tárolták”. Snowden állítólag azt szerette volna tudni, hogy ha elfogják, előfordulhat-e, hogy óvadék ellenében sem védekezhet szabadlábon. Arra is kíváncsi volt, hogy szükség esetén megengedik-e neki, hogy távozzon.

A következő napon Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter kapcsolatba lépett hongkongi kollégájával, Rimsky Jüennel a kiadatás részletei ügyében, és Holder állítólag arra sürgette a városvezetést, hogy tartsa tiszteletben Washington kérését, vegye őrizetbe a hazájában - egyebek közt - kémkedés miatt eljárás alá vont Snowdent.

Albert Ho pénteken egy meg nem nevezett magas rangú kormányzati illetékessel folytatott fél óránál rövidebb megbeszélést, Snowden pedig egy ismeretlen közvetítőtől olyan tartalmú üzenetet kapott, amely szerint elhagyhatja a várost, nem fogják feltartóztatni. Snowden szombat reggel döntött Hongkong elhagyása mellett - írja forrásaira hivatkozva az SCMP.

Washington erőfitogtatással próbál úrrá lenni a helyzeten

A Global Times angol nyelvű, kínai napilap szerint Washington ahelyett, hogy bocsánatot kérne, erőfitogtatással igyekszik úrrá lenni a helyzeten. Snowden a szökevény, miközben az Egyesült Államok kormánya az, amely megsértette az amerikai polgárok és a világ érdekeit – kommentálta az eseményeket a lap.

„Nehezen felelősségre vonható, félelmetes hatalomként az Egyesült Államok képes az igazság fogalmát a saját érdekeinek megfelelősen eltorzítani” - fogalmaz a lap. Egyúttal viszont biztosra veszi, hogy a közvélemény az Egyesült Államok jogsértésére összpontosít, mintsem egy „magánszemély bekerítésére”.

Washington szigorúan kézben tartja az internetet, ahol visszaél a hatalmával - véli a cikkíró, aki szerint a kormánnyal szoros kapcsolatban álló amerikai „internetbárókkal” együttműködve olyan helyzet állt elő, amelyben a világháló az amerikai érdekeket szolgálja. „Snowden megkongatta a vészharangot, és mi nem foghatjuk be a fülünket” - teszi hozzá.

A lap szerint Edward Snowden kiszivárogtatásai csupán a jéghegy csúcsát jelentik, s ha a jövőben „még több Snowden” jelenne meg, a világnak támogatnia kell őket, amennyire csak képes rá. Kínának átfogóan elemeznie kell az eset okait és hatásait, ellenkező esetben Kína lesz a „legnagyobb hal” Washington világhálójában (World Washington Web) - figyelmeztet a Global Times.

A kínai média általánosságban az Egyesült Államokat elítélően ír a Snowden-ügyről, egyben helyesnek tartja, ahogy Hongkong kezelte azt. A Zsenmin Zsipao központi pártlap például képmutatással vádolja az amerikai kormányt, amely „tolvajt kiált”. Egyben jogosnak és védhetőnek tartja, hogy a kiszivárogtató békében elhagyhatta Hongkongot.

A China Daily című angol nyelvű napilapban egy szakértő „megdöbbentőnek” és „a várakozásokat felülmúlónak” nevezte a kínai internetes információk amerikai megfigyelésének mértékét, annak indítékait pedig nem tartotta a terrorelhárításhoz köthetőknek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.