Snowden állandó menedékjogért segítene

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt informatikusa Brazíliának írt nyílt levelet.

Ha menedékjogot kap Brazíliától, segít feltárni, hogy a dél-amerikai országban mit csinált az NSA – szerepel abban a kedden nyilvánosságra hozott levélben, amelyet Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt informatikusa írt. Bevallása szerint Snowdent lenyűgözte a brazil kormány kiállása a világszerte végzett amerikai kémkedés ellen azután, hogy kiderült, az NSA Dilma Rousseff elnököt és a közvetlen munkatársait is lehallgatta, és a törvény adta keretek között hajlandó az együttműködésre. Ezt a szándékot – teszi hozzá – az Egyesült Államok jelentősen korlátozza, amíg valahol nem kap állandó menedékjogot. A szivárogtató jelenleg Oroszországban él, amely a nyáron fogadta be egy évre.

A brazil kormányzati politikusok lehallgatása miatt Rousseff szeptemberben lemondta a washingtoni látogatását, az ENSZ éves közgyűlése előtt pedig nagyon keményen bírálta az Egyesült Államokat, jelezve, Brazília javaslatokkal fog előállni az internet jövőbeli fenntartásáról, amelyek tiltanák a nemzetközi kémkedést. Rousseff elrendelte azt is, hogy Brazília közvetlen kábel-összeköttetést alakítson ki az európai és a dél-amerikai országokkal, amely elkerülné az Egyesült Államokat. (Az internet gerincét jelentő szerverek és hálózatok az Egyesült Államokban vannak. Ez segít az NSA-nak a kémkedésben.)

„Amikor ma valaki mobiltelefont visz magával Sao Paolóban, az NSA tudja, merre jár. Amikor valaki Florianópolisban az interneten megnéz egy oldalt, az NSA követi, hogy ez mikor történt, és ki mit csinált az illető oldalon. Amikor egy Porto Alegre-i anya felhívja a gyerekét sikert kívánni egy vizsgához, az NSA még öt éven át tárolja az erről a hívásról szóló információkat. Az ügynökség őrzi, ki tart szeretőt és ki látogat pornográf honlapokat, hogy ha kell, kompromittálhassa a célszemélyeket. (...) Hat hónapja a nyilvánosság elé álltam azzal, hogy az NSA az egész világot figyelni akarja. Most a világ figyel és válaszol, az NSA-nak pedig nem teszik, amit hallania kell” – írja ennek kapcsán Snowden a levélben.

Hétfőn a Fehér Ház cáfolta, hogy kész lenne amnesztiát adni Snowdennek, amelyért a szivárogtató lemondana arról, hogy még több, az NSA adatgyűjtési és megfigyelési programjairól szóló dossziét adjon át a sajtónak. Az amnesztia lehetőségét Richard Ledgett, az ügynökség egyik magas rangú tisztségviselője pendítette meg egy vasárnapi interjúban, a demokrata elnök, Barack Obama vezette adminisztráció szerint viszont csak arra lenne jó, hogy aki csak akar, vérszemet kapjon a szivárogtatáshoz. – Az álláspontunk nem változott, Ledgett a személyes véleményét hangoztatta, az ügy azonban az igazságügyi minisztérium hatáskörébe tartozik.

Snowden ellen júniusban kémkedés, kormányzati tulajdon ellopása és jogosulatlan személyeknek történő átadása miatt vádat emeltek az Egyesült Államokban. Szintén hétfőn történt egyébként, hogy egy amerikai szövetségi bíró alkotmányellenesnek nevezte az NSA adatgyűjtési és megfigyelési gyakorlatát. Ez a bíró, Richard Leon szerint a többek között az indokolatlan nyomozás és adattárolás a negyedik alkotmánykiegészítéssel homlokegyenest ellentétben áll.

Snowden-párti tüntetés augusztusban Brazíliában
People use masks with pictures of former NSA contractor Edward Snowden masks during the testimonial of Glenn Greenwald, the American journalist who first published the documents leaked by Snowden, before a Brazilian Congressional committee on NSA's surveillance programs, in Brasilia August 6, 2013. REUTERS/Ueslei Marcelino (BRAZIL - Tags: POLITICS MEDIA TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.