Snowden-ügy: Elnöki gépen távozhat a szökevény?

A venezuelai elnöktől várják Moszkvában Edward Snowden több mint egy hete húzódó ügyének megoldását. Nicolas Maduro hétfőn érkezett az orosz fővárosba, ahol a gázexportáló országok fórumán vesz részt, de külön tárgyal Vlagyimir Putyin államfővel is. A hivatalos közlésekkel ellentétben az orosz sajtó azt írja, hogy az amerikai szivárogtató ügye is napirendre kerül.

A venezuelai elnöktől várják Moszkvában Edward Snowden több mint egy hete húzódó ügyének megoldását. Nicolas Maduro hétfőn érkezett az orosz fővárosba, ahol a gázexportáló országok fórumán vesz részt, de külön tárgyal Vlagyimir Putyin államfővel is. Noha az orosz elnöki szóvivő többször is arról beszélt, hogy főnöke nem foglalkozik az amerikai belbiztonsági ügynökség egykori külsős elemzőjének sorsával, a moszkvai sajtó szerint a téma mégis napirendre kerül a találkozón.

Az NSA bármit megszerezhet, amit csak akar
An illustration picture shows a projection of binary code on a man holding a laptop computer, in an office in Warsaw June 24, 2013. REUTERS/Kacper Pempel (POLAND - Tags: BUSINESS TELECOMS TPX IMAGES OF THE DAY)

Hiszen Maduro korábban jelezte: készen állnak befogadni az eredetileg Hongkongból Ecuadorba tartó, ám a múlt hétfőn Moszkvában rekedt és még mindig valószínűleg a Seremetyjevo repülőtér tranzitjában várakozó férfit. Sőt az Izvesztyija napilap olyan értesülést is megszellőztetett, amely szerint a venezuelai elnök egyszerűen magával viheti repülőgépén a belbiztonság adathalászati titkainak kiszivárogtatása miatt az amerikai hatóságok által keresett szökevényt.

Merthogy Snowden amúgy sem tág mozgástere egyre szűkül. Rafael Correa ecuadori elnök, aki korábban hajlandónak mutatkozott a politikai menedékjog megadására, a hétvégén visszakozott, miután „udvarias” telefonbeszélgetésben erre kérte az amerikai alelnök. Az nem derült ki, Joe Biden mivel hatott partnerére, de elképzelhető, hogy ígéretet tett két, a quitói hatóságok által körözött bankár kiadatására.

Könnyen lehet, hogy a venezuelai Maduro is feltételekhez köti Snowden befogadását. Az oroszok segítségére azonban jó eséllyel számíthat. Moszkva folyamatosan arra hivatkozik ugyan, hogy hivatalosan nincs köze a szökevényhez, mert az nem lépte át az orosz államhatárt, ám az exügynök jelenléte, úgy tűnik, egyre terhesebb neki. Még akkor is, ha a botrány miatt az Egyesült Államokkal kipattant diplomáciai perpatvar elcsitulni látszik. Oroszországnak ugyanis nyilvánvalóan nincs szüksége a volt elemzőre. Bár Putyin és a Snowdent segítő WikiLeaks képviselője ezt tagadta, biztosra vehető, hogy a titkosszolgálatok már megtudták tőle azt, amit meg lehetett, további patronálásával pedig aligha akarják rontani az amúgy is hűvös viszonyt az USA-val.

Könnyen lehet azonban, hogy az amerikai már Moszkvától is menedéket kért. Egy bevándorlási ügyeket jól ismerő orosz forrás szerint ez meg is történt, írja a Reuters.

Az orosz külügyminisztériumtól származó értesülés szerint a tárca képviselőjén keresztül 15 államhoz fordult politikai menekült státusért, és a listán Oroszország is szerepelhet. Mindenesetre Putyin hétfőn közölte: Snowden, ha akar, maradhat, de csak akkor, ha felhagy az USA-nak kárt okozó tevékenységével. Nyikolaj Patrusev, a moszkvai nemzetbiztonsági tanács titkára pedig arról tájékoztatott, hogy az orosz és az amerikai elnök megbízásából a Szövetségi Biztonsági Szolgálat és az FBI vezetői foglalkoznak az üggyel.

Moszkvában valószínűleg szeretnék megnyugtatóan rendezni az amerikai kiszivárogtató sorsát. Már csak azért is, mert a parlamenti alsóház, az állami duma és feltehetőleg az orosz közvélemény jelentős része is kifejezetten rokonszenvez vele. A törvényhozás külügyi bizottságának elnöke, Alekszej Puskov például „erkölcsileg megengedhetetlennek” nevezte Snowden kiadatását az Egyesült Államoknak, mondván, a 30 éves férfi új ellenzékiként „harcol a rendszerrel”, és nem pénzért, hanem meggyőződésből szolgáltatott ki titkos információt. Egy moszkvai parlamenti képviselő pedig hétfőn még azt is felvetette, hogy Snowdent egyenesen Nobel-békedíjra kellene előterjeszteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.