Snowden-ügy: Bolíviában hősként ünnepelték Moralest

Hősnek kijáró ünnepléssel fogadták Bolíviában a hazatérő Evo Morales államfőt, aki szerint az, hogy egyes európai országok megtagadták a belépési engedélyt légterükbe, egész Dél-Amerika ellen irányuló provokáció.

Franciaország, Portugália és Spanyolország azért tagadta meg az átrepülési engedélyt, mert azt gyanította, hogy az elnöki különgépen rejtőzködik Edward Snowden, az adatgyűjtési botrány főszereplője, volt amerikai titkosszolgálati alkalmazott.

Morales államfőt a főváros, La Paz repülőterén a kormány tagjai, valamint virágszirmokat szóró és éljenző tömeg üdvözölték. Az elnök a földgázexportáló országok találkozóján vett részt az orosz fővárosban, Moszkvában, ahol azt mondta: Bolívia megfontolná Snowden esetleges menedékkérelmét. Az elnöki különgép a visszaúton - miután számos ország nem adott engedélyt az áthaladásra - az osztrák fővárosban, Bécsben szállt le, és ott az osztrák hatóságok, a bolíviai államfő beleegyezésével, átkutatták. Az eset heves diplomáciai reagálást váltott ki világszerte.

Morales szerint ez egy olyan, nyílt provokáció volt, amely nemcsak ellene, de az egész dél-amerikai kontinens ellen irányult. - Az észak-amerikai imperializmus saját népét arra használja, hogy megfélemlítsen minket. Sohasem fognak megrémiszteni bennünket, mert méltóságteljes és szuverén nép vagyunk - mondta.

Az Egyesült Államok kérte Bolíviától Edward Snowden kémkedéssel vádolt amerikai informatikus kiadatását abban az esetben, ha a férfi az ország területére lépne - közölte szerdán David Choquehuanca bolíviai külügyminiszter. Tárcája ezzel egy időben arról számolt be, hogy a kérést elutasította. A dokumentumban kiemelték, hogy a kiadatási kérelem meglepő, egyben törvénytelen.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.