Snowden hároméves tartózkodási engedélyt kapott Oroszországban

Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) lehallgatási programját leleplező amerikai informatikus három évre szóló tartózkodási engedélyt kapott az orosz hatóságoktól - jelentette be csütörtökön Moszkvában ügyvédje, Anatolij Kucserena.

Snowden szabadon mozoghat Oroszországban és külföldre is utazhat, de legfeljebb három hónapra. "Van munkája, és szerény életvitelt folytat" - hangsúlyozta az ügyvéd. A szakmájában dolgozik, egyebek közt számítógépes technológiával foglalkozik - mondta. Fizetéséből és a számlájára befolyó magánadományokból él - tette hozzá. Az amerikai informatikus szorgalmasan tanul oroszul.

"Az én ötletem volt, hogy tartózkodási engedélyt kérjen, mert az ideiglenes menedékjogot évente meg kell hosszabbítani" - mondta az ügyvéd. Az ideiglenes tartózkodási engedélyt a három év letelte után meg lehet hosszabbítani. Snowden ötévi oroszországi tartózkodás után orosz állampolgárságért folyamodhat, ha akar.

Snowden tavaly egy évre szóló ideiglenes menedékjogot kapott az orosz hatóságoktól, amely augusztus 1-jén lejárt. A hirado.hu szerint ügyvédje elmondta, hogy az Egyesült Államok nem küldött hivatalos kérelmet Moszkvának Snowden kiadása érdekében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.