SMS-ben szóltak, hogy vége a forradalomnak

Az üzenetet mindenki megkapta, akinek előfizetése van Szíriában, a kártyások viszont nem. Arcmentő akciónál aligha több a dolog – mondják szakértők.

Rövid szöveges üzenetben fenyegette meg a Bassár el-Aszad elnök rezsimje ellen küzdő erőket Szíriában a hadsereg. A „Game Over” felütéssel indító SMS fegyverletételre szólítja fel a felkelőket, a külföldről érkezett katonákat pedig figyelmezteti, hogy nemsokára kezdődik a „leszámolás”.

Az SMS azután indult hódító útjára a mobilhálózatokon, hogy Damaszkuszban merényletet hajtottak végre a hadsereg központi parancsnokságának főhadiszállása ellen. Az akció arról árulkodik, hogy a rezsimen hatalmas biztonsági rések tátonganak, a fenyegető SMS arról, hogy a hadsereg fenyegetéssel szeretné feledtetni, hogy mennyire sebezhető – mondják a szakértők. Az üzenetet egyébként mindenki megkapta, akinek előfizetése van Szíriában, a kártyás számokra viszont nem érkezett SMS. Szíria két mobilszolgáltatója magánkézben van, az Aszad-kormánynak valószínűleg pénzzel vagy fenyegetéssel kellett rávennie őket az előfizetői adatok átadására. A rezsim próbálkozott már hasonló akcióval. Augusztusban a hadsereg helikopterekről terített szórólapokat a főváros, Damaszkusz felett, amelyben amnesztiát ígért a felkelőknek, ha leteszik a fegyvert.

Amióta másfél évvel ezelőtt kitört a forradalom, ellenzéki bejelentések szerint harmincezer ember halt meg erőszakcselekmények miatt Szíriában – kétharmaduk az elmúlt öt hónap alatt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) jelenleg 294 regisztrált menekültről tud, de mivel naponta 2-3 ezren lépik át a határt, a szomszéd országok humanitárius katasztrófára készülnek. Csütörtökön az UNHCR 488 millió dolláros segélyt kért a szír menekültek ellátására a tag- és a partnerországoktól.

Az ENSZ Emberjogi Tanácsa elítélte a hulai mészárlást

A harcok központja pillanatnyilag az ország kereskedelmi központja, Aleppo: itt több mint egy tucatnyi helyszínen volt véres összetűzés az ellenzéki Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) és a kormányerők között, amint a felkelők bejelentésük szerint „végső ostromot” indítottak a hárommilliós városért.

Eközben Szíriát elítélő határozatot fogadott el pénteken az ENSZ Emberjogi Tanácsa. A dokumentumot megszavazó 41 ország szerint Bassár el-Aszad rezsimjét terheli a felelősség a polgárháborús erőszakért, többek között a hulai mészárlásért, amely 108 civil – köztük 34 nő és 49 gyermek – életét követelte májusban. Oroszország, Kína és Kuba elutasította a határozatot, egyoldalúnak ítélve a szöveget, amely többek között lehetővé teszi, hogy az ENSZ Szíriában dolgozó vizsgálóbizottságának pénteken lejáró mandátumát fél évvel meghosszabbítsák, elősegítve az emberi jogok megsértésének további feltárását. – Nyilvánvaló, hogy a hulai eseményeket a sajtó eltúlozta – nyilatkozta az ellenszavazat indoklásául az orosz képviselő. Marija Hodinszkaja-Golenyiscseva szerint a torzítás célja, hogy előkészítse a talajt a Damaszkusz elleni külső beavatkozásra, amelyet Moszkva és Peking vétójogával élve többször elutasított az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

Az FSA egyik katonája Aleppóban. Nem valószínű, hogy az ellenzéki katonák bedőlnek a fenyegetésnek
A member of the Free Syrian Army open fire from his machine gun during clashes with Syrian Army forces in Aleppo September 27, 2012.REUTERS/ Zain Karam (SYRIA - Tags: CONFLICT TPX IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.