SMS-ben menesztették a külügyminisztert

Nem éppen diplomatikus nyelvezete miatt kell távoznia a román diplomácia vezetőjének.

Emil Boc miniszterelnök a bukaresti törvényhozás rendkívüli ülésén jelentette be Teodor Baconschi menesztését, egyúttal bocsánatot kért a „sértő vagy esetlen” nyilatkozatokért, amellyel párttársai illették a második hete utcán tüntető választókat. A Brüsszelben tartózkodó Baconschit SMS-ben értesítették a döntésről.

A külügyminiszter a múlt vasárnap, a verekedésbe torkollott utcai tüntetések után internetes blogjában „erőszakos csőcseléknek” nevezte a tüntetőket. Nem ő volt az egyetlen, akinek eljárt a nyelve: Iulian Urban szenátor „lehernyózta” az elnök és a kormány távozását követelő tiltakozókat, akiket kollégája, a Maros megyei prefektus kabinetfőnöke a náci lágerek kapuja fölött olvasható jelszóval (Arbeit macht frei) küldött dolgozni.

Túl kevés, túl későn – reagált az ellenzék a külügyminiszter menesztésére. Adrian Nastase volt szocdem miniszterelnök és külügyminiszter ugyanakkor kifogásolta a leváltás módját, amely szerinte hiteltelenné teszi a román diplomáciát.

A rendkívüli ülésszakon az ellenzék kérte az elnök és a kormány távozását, Crin Antonescu liberális elnök pedig megismételte: a Szociálliberális Unió (USL) képviselői készen állnak lemondani mandátumukról, és „a választók elé állni”. A miniszterelnök elutasította az előrehozott választások ötletét, bár azt elismerte, hogy az utcai tiltakozások jogosak. A téliesre fordult idő miatt egyébként napról napra kevesebben demonstrálnak, pedig a hét végén a királyi ház és az ortodox egyház is szolidaritást vállalt a tüntetőkkel.

Teodor Baconschi  az osztrák külügyminiszterrel, Michael Spindeleggerrel
Romania's Foreign Minister Teodor Baconschi speaks with his Austrian counterpart Michael Spindelegger during an European Union foreign ministers meeting in Brussels December 13, 2010. REUTERS/Thierry Roge (BELGIUM - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.