Sme: Nem erős, hanem nevetséges Magyarország

Orbán Viktornak a Magyar Állandó Értekezlet X. ülésén elhangzott beszédét elemzi pénteki kommentárjában a legnagyobb példányszámú szlovák véleményformáló napilap.

Peter Morvay, a pozsonyi Sme szakértője bevezetőjében idézi a magyar miniszterelnöknek azt a megállapítását, amely szerint nem helyénvaló, hogy bárki azért veszítse el az állampolgárságát, mert egy másik országét megkapta.

Orbán Viktor sikereiről beszél a MÁÉRT-en

Majd leszögezi: "Orbán Viktor látszólag ijesztgeti Szlovákiát, mert bejelentette: a kormánya nem fogja tűrni, hogy egyetlen magyart is megfosszanak állampolgárságától abban az országban, ahol él. Kijelentésének azonban éppen akkora súlya van, mint annak a megállapításának, hogy Magyarországon sikert siker követ. Egyik megállapítását sem lehet komolyan venni. Budapest egyre kevesebb értelmes támogatást tud nyújtani a szomszédos országokban élő honfitársainak, elsősorban azért, mert 'páratlan, építő sikereinek' következtében tönkretette a gazdaságot, autoritárius módszerei miatt pedig egyre nagyobb nemzetközi elszigeteltségbe kerül. Igy aztán minden kérkedése ellenére nem erős, hanem nevetséges Magyarország van kialakulóban, amellyel semmit sem tudnak kezdeni az ország határain túl élő magyarok. Orbán például a szlovákiaiakat legfeljebb a gyenge forinttal segítette, akik mostanság emiatt nagybevásárlásokat hajthatnak végre Magyarországon" – mutat rá a neves szlovák publicista.

Elemzését így folytatja: "A magyar miniszterelnök beszédének talán legérdekesebb eleme az a dicsekvés volt, amely szerint Magyarország lélekszáma ugyan csökken, ám ennek ellenére az év végéig mégis akár 200 ezerrel is gyarapodhat. Már 2000-ben is elszólta magát, amikor megemlítette, hogy a státustörvény egyik célja az anyaországi munkaerőpiac megerősítése a szomszédos országokban élő nemzetrész tagjai révén. Mostani beszédének ez a része is azokat a feltevéseket erősíti, amelyek szerint a visszahonosítás egyik célja a tömeges, Magyarországra irányuló bevándorlás lehet. Ha valóban erről ábrándozik Orbán, akkor ismét messze került a realitástól. A jórészt általa tönkretett magyarországi gazdaság ugyanis több munkaerőt aligha képes alkalmazni. Ugyanakkor a lélekszámmal való statisztikai bűvészkedés még jól jöhet számára" – vélekedik a szerző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.