Slotának sírhatnékja van a szlovákoktól

Politikai szándéknyilatkozatot írt alá négy szlovákiai jobboldali párt a közös kormány megalakításról. A dokumentumot a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd vezetői írták alá kedd esti találkozójukon.

A tárgyalásokon az SDKU, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd képviselői vettek részt. Az SDKU elnökségi ülése után bejelentették: Iveta Radicová a párt hivatalos kormányfőjelöltje. Az elnökség szerint a koalíciós tárgyalásokon először a közös programról fognak tárgyalni, s csak annak véglegesítése után a kormány személyi összetételéről.

Mikulás Dzurindát, az SDKU elnökét délelőtt fogadta Ivan Gasparovic államfő. Gasparovic hétfőn Robert Fico jelenlegi kormányfőnek, a választáson győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer) párt elnökének adott kormányalakítási megbízatást, majd bejelentette, hogy a parlamentbe bejutott többi párt elnökével is meg kívánja vitatni a belpolitikai helyzetet.

Dzurinda a keddi találkozó után újságíróknak elmondta: tájékoztatta az államfőt az SDKU álláspontjáról, miszerint a jobboldali pártok - kihasználva parlamenti többségüket - közösen akarnak kormányt alakítani. – Elmondtam az elnöknek, hogy Iveta Radicová jelölését a kormányfői tisztségre személyesen is támogatom – mondta újságíróknak a pártelnök.

Robert Ficónak jövő hét szerdáig kell beszámolnia arról, hogy sikerrel járt-e kormányalakítási próbálkozása. A négy jobboldali párt egybehangzóan azt állítja, nem kíván tárgyalni a Smer elnökével. – Ezt közöltem Gasparoviccsal is - mondta Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke, akit Dzurinda után fogadott a köztársasági elnök. Radicovát érintő újságírói kérdésre válaszolva Sulík kijelentette: – Úgy gondolom, jó miniszterelnök lesz. Megjegyezte, nincs gondja azzal, hogy elsőként Fico kapott kormányalakítási megbízatást. – A Smer megnyerte a választást, joga van az első kísérlethez - vélekedett Sulík.

A Smer szombaton mintegy 35 százalékos támogatással győzött ugyan, de miután nincs koalíciós partnere, Ficónak nincs esélye a kormányalakításra. A kormányfő azt mondta: mindezek ellenére megszólít minden pártot. Ugyanakkor jelezte: realista, s ha nem megy a kormányalakítás, kész arra, hogy pártja ellenzékbe vonuljon.

A TA3 hírtelevízió kedden délután jól értesült körökre hivatkozva azt állította: a Smer nem hivatalos ajánlatot kínált fel a KDH-nak, miszerint ha hajlandó koalícióra lépni Ficóékkal, övék lehet a kormányfői poszt és a miniszteri tisztségek fele. A KDH nem kommentálta az értesülést. A Sme című liberális napilap honlapja úgy tudja, a kereszténydemokraták soraiban vannak személyek, akik hajlanának a Ficókkal való együttműködésre.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöksége közölte: szeptember 12-én országos tisztújító közgyűlést tartanak. Ján Slota pártelnök jelezte, kész felajánlani tisztségét a kongresszusnak. – Biztos, hogy készen állok. Miért ne? - mondta újságíróknak Slota. Az SNS elnöksége vereségként értékeli a párt ötszázalékos választási eredményét, amelyet Slota úgy kommentált: sírhatnékja van a szlovákoktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.