Slotáék tiltanák az Esterházy-emlékműveket

Nem akarnak Ján Slotáék több szobrot látni Esterházy János tiszteletére. A Szlovák Nemzeti Párt szerint a szlovákiai magyar politikus – aki 1942-ben egyetlen képviselőként szavazott a szlovákiai zsidók deportálása ellen – háborús bűnös.

Törvénnyel tiltaná meg a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS), hogy Esterházy Jánosnak és minden olyan személynek, akik „hozzájárultak a szlovák nemzet elnyomásához“, további emlékművet állítsanak országukban. Ezért jogszabály-tervezetet nyújtottak be a pozsonyi törvényhozásban. Az indítványról valószínűleg már decemberben dönt a képviselőház. A magyarellenességéről elhíresült pártelnök szerint a két világháború között élt szlovákiai magyar politikus háborús bűnös volt, mert nagyban hozzájárult az első Csehszlovák Köztársaság felbomlásához.

Esterházy János szobrának kassai avatása 2011 márciusában.

Esterházy János a két világháború között az egyik legismertebb szlovákiai magyar politikus volt. A második világháború végén Szibériába hurcolták, távollétében háborús bűnösnek nyilvánították és 1947-ben halálra ítélték. Miután hazahozták, büntetését életfogytiglanra változtatták. Súlyos betegségben hunyt el 1957-ben az egyik morvaországi börtönben. Oroszországban már rehabilitálták, az elmúlt hónapban pedig a New York-i Rágalmazásellenes Liga (ADL) postumus Jan Karski Bátorság és Szolgálat Díjjal tüntette ki lengyel és szlovákiai zsidók életének megmentéséért, továbbá azért, mert 1942-ben egyedüli szlovákiai képviselőként szavazott a deportálások ellen. „Ez a díj fontos lépés azon az úton, ami igazságot szolgáltat a fasisztának bélyegzett felvidéki magyar politikusnak. Esterházy János elismerése csattanós válasz volt bizonyos szlovák politikusok támadására” – mutatott rá közleményében a budapesti Miniszterelnökség.

Esterházy János hamvait két éve Prágában, a kommunizmus áldozatainak egyik közös sírjában találták meg. Idén Kassán szobrot, Dunaszerdahelyen domborművet, szülőfalujában, Nyitraújlakon (Velké Záluzie) pedig magyar, szlovák és lengyel nyelvű emléktáblát állítottak a tiszteletére. E héten Révkomáromban újabb Esterházy-emlékművet avatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.