Slotáék szerint 'arrogáns' a magyar bocsánatkérés

Magyar nyelvű bocsánatkérő levelet küldött Duray Miklós a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS). Egy ügyvéd szerint a politikus eleget tett a bíróság által kirótt kötelezettségnek, az SNS jogászaival vizsgáltatja a dokumentumot. Szlovákiában alkotmányos jog a kisebbségi nyelvhasználat a hivatalos érintkezésben.

Duray Miklós magyarul írta meg a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Pártnak azt a bocsánatkérő levelet, amelyre a pozsonyi másodfokú bíróság jogerős határozata kötelezte őt. Az MKP stratégiai alelnöke lapunknak erről azzal érvelt, hogy hogy a verdikt nem rendelkezett arról, hogy milyen nyelven kérjen bocsánatot, ezért alkotmányos jogával élve, az anyanyelvén tette meg ezt. Ugyanakkor mellékelte az ítélet első oldalának fénymásolatát, amelyen olvasható a szlovák nyelvű változat.

Rafael Rafaj, a Szlovák Nemzeti Párt frakcióvezetője közölte, hogy a levelet nem tekintik a bírósági ítélet végrehajtásának, mert ők csupán olyan szöveget kaptak, amelynek egy részét nem értik. Elmondta azt is, hogy a kormánypárt ügyvédjei már tanulmányozzák a lehetséges jogi lépéseket. Megítélése szerint Duray arrogáns tettet hajtott végre, mert a bírósági ügyekkel kapcsolatos levelezés csakis államynelven történhet Szlovákiában.

Radoslav Procházka alkotmányjogász úgy vélekedett, hogy a magyarul írt levél nem tekinthető hivatalos bocsánatkérésnek, mert a szöveget olyan nyelven kell megírnia, amilyenben a bíróság elrendelte. Jan Carnogursky, neves szlovák politikus és jogász - aki egyébként a rendszerváltás előtt Durayval együtt a másként gondolkodók közé tartozott - viszont azt hangoztatta, hogy az MKP stratégiai alelnöke figyelembe vette Szlovákia alaptörvényét, amely szavatolja, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó polgárok használhatják az anyanyelvüket a hivatalos érintkezésben is.

Duray három éve az InfoRádiónak nyilatkozva fasisztának minősítette a pozsonyi kormánykoalíció tagjává vált Szlovák Nemzeti Pártot. Ezzel a bírósági verdikt szerint megsértette a politikai tömörülés jó hírnévhez való jogát. Ezért kötelezték őt a bocsánatkérésre. Ugyanakkor az ítélet törölte Ján Slotáék egymillió koronás kártérítésre és a perköltségek megtérítésére vonatkozó igényét.

Politikai véleménynyilvánításért Duray már 1983-ban is bíróság elé került. A szlovákiai magyar kisebbség jogainak védelmét a korabeli szocialista rendszer felforgató tevékenységnek minősítette, s börtönbüntetést szabott ki rá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.