Slotáék párttörvényt is módosítanák a kettős állampolgárság miatt

Ján Ikrényi, az SNS alelnöke szerint „abszurd visszalépés” lenne Pozsony részéről, ha hagyná, hogy Berényi József pártelnökként magyar állampolgárságot kapjon.

Módosítaná a politikai pártokról szóló törvényt a Szlovák Nemzeti Párt (SNS), hogy megelőzze a kettős állampolgárságról szóló törvény Magyarország területén kívüli hatását.

Ján Ikrényi, az SNS alelnöke szerint a kormánykoalíció második olvasatban levő javaslata nem jelent megoldást a magyar törvényre, mivel csak azt mondja ki, hogy Szlovákia nem ismeri el, ha állampolgárának egy másik állam is állampolgárságot ad.

„Ezt azt fogja jelenteni, hogy Berényi József, a Magyar Koalíció Pártja elnöke megszerezheti a magyar állampolgárságot, és ettől még egy szlovákiai politikai párt elnöke maradhat. Akár parlamenti képviselővé is választható, és Magyarországon is gyakorolhatja a jogait. Ez abszurd visszalépés a kormány részéről” - idézte az  SNS-alelnök aggodalmát az Új Szó szlovákiai magyar napilap.

A nemzetiek úgy módosítanák a politikai pártokról szóló törvényt, hogy idegen állam állampolgára ne lehessen szlovákiai párt tagja, ha más állam állampolgárságát saját akaratából szerezte meg. „Ezzel megakadályoznánk azt, hogy a törvény Szlovákia területén is érvényben legyen” - mondta Ikrényi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.