Slotáék előhúzták a fegyvereket

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) az elnökválasztás második fordulója előtti kampányban a legnagyobb kaliberű fegyvereket, a „magyar kártyát” és az „ország ellenségeinek névjegyzékét” húzta elő – írta hétfőn a Pravda szlovák napilap.

Az SNS – így a Pravda – nem az értelemre apellál. „Az érzelmekre támad – a nemzeti húr megpendítésével, a mindkét oldalon  meglévő nemzeti sérelmek felélesztésével és az állampolgárok – az ország belső ellenségei – kategorizálásával a területi integritás veszélyeztetettségének primitív szellemeit csalja elő” – mutat rá az  újság.

A nemzetiek az első választási forduló előtt többnyire  hallgattak, és Ivan Gasparovic kampányának arculatát Robert Fico kormányfő határozta meg. Valószínű, hogy a nemzetiek nem tudják  elviselni azt a tényt, hogy az első fordulóban Iveta Radicová  nagyszámú támogatót szerzett délen, tehát a magyarok között, ezért rukkoltak elő a jól ismert örökzöld magyarellenes dallamaikkal. Értelmes ember ezen csak mosolyogni tud.

Ez azonban csak a múltban volt érvényes. Magyarországon a  gazdasági válság és Gyurcsány Ferenc baloldali kormányának rövidlátó  gazdaságpolitikája következtében nagyon megerősödött a  szélsőségesség, ami Szlovákia számára is intő jel – véli a lap. A magyar ellenzék, különösen a jobboldal, a gazdasági  problémákat saját népszerűségének növelésére használta ki. Hogy az SNS a szlovák-magyar kapcsolatok keretében belépett ebbe a  veszélyes játékba, csak azt bizonyítja, hogy ezt a pártot a  nemzeti-állami érdekek nem érdeklik. Minden normális állam ugyanis  békében akar élni szomszédaival, ami a stabilitás és a jólét egyik alapfeltétele.

Ha Magyarország jobbra tolódik, a megoldás nem az, hogy olyanok  legyünk mint ők, hanem az, hogy nem veszünk részt a viszály  elmélyítésében. Ez felel meg a valódi nemzeti érdekeknek. Ha  Szlovákia önszántából engedi magát bevonni a magyarországi  belpolitikai csatározásokba, az semmi jót nem hoz az országnak – érvel  kommentár

„Az egyének, illetve csoportok kizárása, megjelölése és  megbélyegzése már nem csak kampány. Ennek a politikának, az ilyen  nyilatkozatoknak és támadásoknak a fokozása a polgári társadalom  alapjai elleni támadás, tehát azon alapok ellen, amelyeken az  alkotmány szerint is ez az ország (Szlovákia) nyugszik. Nem marad  más hátra, mint abban bízni, hogy Szlovákia egy szép napon nem ébred  arra, hogy megjelent az Állampolgárok Kategorizálására Hivatott Hivatal – záródik a Pravda cikke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.