Slotáék aláírást gyűjtenek a magyar földrajzi nevek ellen

Aláírásgyűjtést indított a szeptember elsején életbe lépett államnyelvtörvény-módosítás támogatása érdekében a Szlovák Nemzeti Párt (SNS). Megtámadnák az oktatási törvényt is.

A nyelvtörvény mellett a petíció másik témája, hogy a parlament az alkotmánybíróságon támadja meg a tavasszal elfogadott oktatásügyi törvényt, mert az lehetővé teszi, hogy a kisebbségi tankönyvekben a tanulók anyanyelvén szerepeljenek a földrajzi megnevezések. Az SNS szerint ez alkotmányellenes.

Ján Slota felébresztené a szlovákokat
Right-wing Slovak Nationalist Party leader Jan Slota (L) signs a coalition agreement 02 July 2006 at Bratislava Castle in Bratislava. A new Slovak government composed of the leftist Smer party, extreme-right wing Slovak National Party and nationalist Movement for a Democratic Slovakia will be named July 04. AFP PHOTO/JAKUB SUKUP

"Az aláírásgyűjtés két régebbi jelszó - Szlovákiában szlovákul! és A szlovák nyelvet nem adjuk! - jegyében fog lezajlani" - nyilatkozott újságíróknak Anna Belousovová, az SNS első alelnöke. Hozzátette: az SNS az akcióval a szlovákiai magyarok nyelvtörvény elleni tevékenységére reagál.

"Határozott választ kell adnunk a dunaszerdahelyi stadionban lezajlott nagygyűlésre, valamint a Szlovák Köztársaság rágalmazására az európai intézményekben. Felszólítjuk az állampolgárokat, hogy álljanak ki Szlovákia mellett és a bujtogatók ellen" - fogalmazott Belousovová.

Ján Slota, a nemzeti párt elnöke visszautasította azt a vélekedést, hogy az aláírásgyűjtés népszerűség-hajhászó akció lenne. "A Magyar Koalíció Pártja és a Híd-Most támadásai az utóbbi napokban nagyon drasztikusak" - állítja a magyarellenességéről elhíresült politikus. Szerinte a magyarok Szlovákiában és külföldön is megkérdőjelezik a nyelvtörvény-módosítást, holott azt a pozsonyi parlament fogadta el.

"Bízom abban, hogy a szlovák nemzet felébred, és nemet mond. Bízom abban, hogy Szlovákiában sok a hazafi" - húzta alá a koalíciós pártelnök. Szerinte a szlovákiai magyarok nagyon következetesen haladnak céljuk felé, ami nem más, mint a politikai autonómia. Úgy vélte: a magyarországi neofasiszta csoportoknak szabad bejárásuk van Szlovákia területére, s tevékenységük könnyen "fegyveres összecsapásokkal végződhet".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.