Slotáék a parlamenti küszöbnél

Csökkent a két kisebb szlovák kormánypárt támogatottsága. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) népszerűségi mutatója az öt százalékos parlamenti küszöb közelébe zuhant a Focus közvélemény-kutató cég márciusi és áprilisi felmérése szerint. Az MKP kilenc százalékon áll, de belviszálya aláássa a támogatottságot.

A HZDS az utóbbi két hónapban már 5 százalék alatt is járt – ismertette a pozsonyi kutatóintézet felmérésének eredményeit az Új  Szó című pozsonyi napilap. Az Új Szó által megkérdezett Öllös László szlovákiai politológus elmondta, hogy a HZDS népszerűsége  folyamatosan, évek óta csökken. Az viszont meglepő, hogy az 5  százalékos küszöb alá esett.

Egy másik kutatócég februári mérésében az SNS még 10,4  százalékkal a harmadik helyen szerepelt a pártok rangsorában, a  Focus szerint viszont már akkor is 8,4 százalékon állt. Ennek okát  Öllös abban látja, hogy a párt miniszterei botrányokba keveredtek, ezért a magyarellenes nézeteiről ismert Ján Slota pártelnök mostanában nem szerepel annyit a sajtóban mint korábban. A Focus szerint valószínű, hogy az SNS és a HZDS egyes választói átpártolnak a legnagyobb kormánypárthoz, a Smerhez, amelynek népszerűsége kisebb ingadozásokkal továbbra is 45 százalék körüli.

Az április elején elvégzett felmérésben a Magyar Koalíció Pártja  (MKP)  9 százalékon állt. Öllös szerint azonban a szlovákiai magyar  párt támogatottságának csökkenése várható az április közepén megkezdődött kilépési hullám és belső viszály miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.