Slota sok bajt kever, de marad

A Szlovák Nemzeti Párt korrupciógyanús ügyleteivel, a pártvezér újabb alpári megnyilvánulásaival és méregdrága luxuskocsijával okoz fejfájást Robert Fico kormányfőnek.

Másodszor kísérelte meg szerdán leváltani a szlovákiai ellenzék Igor Stefanov régiófejlesztési minisztert. Pedig a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelöltjét - Ján Slota egyik bizalmasát - csupán április 15-én nevezte ki ebbe a tisztségbe Ivan Gasparovic államfő. Robert Fico miniszterelnök fogcsikorgatva ugyan, de ezúttal sem támogatta a bizalmatlansági indítványt.

Robert Fico és Ján Slota
Robert Fico és Ján Slota

A legerősebb kormánypárt, a Smer elnökeként pedig a javaslat elvetésére utasította pártjának parlamenti képviselőit. A tárcavezető tehát marad a bársonyszékében, ám a szlovák kormányfő gondjai ezzel semmivel sem enyhültek. Ugyanis egyre több olyan korrupciógyanús ügy kerül felszínre, amelyeknek a haszonélvezője Ján Slota, valamint politikai és gazdasági holdudvara. Emiatt Robert Fico már két – szlovák nemzeti párti – környezetvédelmi minisztert menesztett.

Az eddigi legnagyobb botrány mégis a régiófejlesztési minisztériumban tört ki. Marián Janúsek tárcavezető mindössze a minisztériumi faliújságon hirdetett meg nyilvános pályázatot szlovákiai uniós projektek propagálására és különböző tanácsadásokra, valamint fordítások elvégzésére.

A tenderre egyetlen konzorcium jelentkezett, amelynek tagjai a Ján Slotához közel álló zsolnai (Zilina) Zamedia és Avocat társaságok voltak. A minisztérium illetékesei telefonon közölték velük, hogy ők a győztesek, és még aznap megállapodtak abban, hogy munkájukért 119,5 millió eurót kapnak, ami szakértők egybehangzó véleménye szerint jóval több a kért szolgáltatások reális értékénél.

Erre a botrányos ügyre már Brüsszelben is felfigyeltek, s magyarázatot kértek a szlovák kormánytól. Bejelentették azt is, hogy ebben a tenderben már kifizetett pénzeket uniós forrásból nem térítik meg. A szlovák kormányfő azonnal menesztette a régiófejlesztési minisztert is. Helyére viszont – Ján Slota javaslatára – Igor Stefanovot jelölte, aki a minisztériumban annak az ügynökségnek az élén állt, amelyik a pályázatokat elbírálta, s a mára már érvénytelenített tendert is jóváhagyta. Ráadásul még akkor is utalt pénzeket a két zsolnai társaságnak, amikor már az uniós szakemberek vizsgálódtak.

Elsősorban ezért szerette volna őt a szlovákiai ellenzék meneszteni, de Robert Fico ezúttal megmakacsolta magát. Irtózik attól, hogy akár csak egyszer eredményes legyen az ellenzék javaslata. Természetesen az sem mellékes a számára, hogy a bársonyszékében még meg sem melegedett miniszter menesztése nyilvánvalóvá tenné egy hónappal ezelőtti politikai baklövését, amikor elfogadta Ján Slota javaslatát.

Aki amúgy is sok kínos percet okoz a miniszterelnöknek. Néhány napja derült ki, hogy a nacionalista pártelnök potom 493 850 euróért vásárolt egyedi tervezésű, Mercedes McLaren SLR típusú luxusgépkocsit, amelyből eddig csak néhányat gyártottak. Már eddig is méregdrága Lexuson, Porsche Cayennén, Audi Cabrión száguldozott, vagy saját DA-42 Twin-Star sportepülőgépen röpköd a Tátra felett, főleg nyáron pedig luxusjachtjával száguldozik a horvátországi Rab- szigeten, ahol villája is van.

Senki sem tudja, ő pedig tagadja, hogy miből telik neki ekkora fényűzésre. Ján Slota alpári megnyilvánulásainak gyűjteményét is gyarapította a minap. A parlament mélygarázsának bejáratát ellenőrző kormányőrt – aki éppen hölgy volt – a rendőrségi jegyzőkönyv szerint lepi...-ta, mert szolgálati igazolvány felmutatása nélkül nem akarta beengedni a gépkocsivezetőjét. - Ján Slota férfiként csődöt mondott – rebegte Robert Fico, s ezzel elintézettnek vélte az ügyet.

A pozsonyi parlament tegnapi ülésén viszont számon kérték a történteket a nacionalista pártvezértől. Aki dühödten követelt bizonyítékokat. Biztosra ment, mert előzőleg Ján Paska házelnök közölte, hogy nem járul hozzá a biztonsági kamerák által rögzített incidens nyilvánosságra hozatalához, a rendőrség pedig belső ügyként kezeli az esetet.

Robert Fico nyilván az egy év múlva esedékes újabb szlovákiai képviselőházi választásokig nem szakít koalíciós partnerével. Addig aligha szívleli meg az egyik legnevesebb szlovák publicista belpolitikai helyzetelemzését, amely szerint Ján Slota politikusi pályafutását személyes megtollasodása kiváló eszközének tartja, hiszen csak az utóbbi luxusautója többe került, mint amennyit a rendszerváltás óta legálisan keresett.

A pártja pedig saját klientúráját gazdagítja súlyos milliókkal, fittyet hányva arra a törvényes és morális elvárásra, hogy a közvagyont tilos szétlopkodni. Mindeközben úgy szereznek politikai támogatottságot, hogy gyűlöletet keltenek a szlovákiai kisebbségek, különösen a magyarok ellen. „Robert Kalinák belügyminiszter esetleg bocsánatot kérhet a megbántott rendőrnőtől. Az a tény viszont megbocsáthatatlan, hogy Ján Slotáék a kormánykoalíció tagjai, mert a köztársaságunk szégyenfoltjai“ - szögezte le Marián Lesko.

Az ő felszólítására ugyan nem, de a sokasodó botrányok és főleg a brüsszeli rosszallások miatt feltehetően Robert Fico és pártja jövő júniusban alaposabban megfontolja, hogy kikkel lép politikai frigyre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.