Slota nem nyugszik bele a tankönyvtörvénybe

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke nyílt levélben szólította fel Ivan Gasparovic államfőt, hogy ne írja alá azt a tankönyv-törvényt, amelyet szerdán fogadott el a pozsonyi parlament.

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke nyílt levélben szólította fel Ivan Gasparovic államfőt, hogy ne írja alá azt a tankönyv-törvényt, amelyet szerdán fogadott el a pozsonyi parlament. A nagy többséggel jóváhagyott jogszabály kimondja, hogy a nemzetiségi iskolák számára kiadott tankönyvekben a földrajzi neveket is a növendékek anyanyelvén kell feltüntetni, zárójelben pedig a szlovák megfelelőjeit. Ez a gyakorlat csak a nemzetiségiek által általában használt, meghonosodott megnevezésekre érvényes, egyébként a szlovák megnevezéseket kell használni. A törvény leszögezi azt is, hogy irányadó a 2002 és 2006 között érvényesített gyakorlat.

A nacionalista pártvezér szerint a szerdán elfogadott jogi norma ellentétes a földtani és térképészeti törvénnyel, amely szerint a szlovákiai földrajzi neveket csak államnyelven lehet használni. Ján Slota úgy véli, hogy ezt a jogszabályt közvetve módosítja a szerdán jóváhagyott törvény, ami jogállamban megengedhetetlen. A pártelnök közölte: ha az elnök mégis aláírja az általuk kifogásolt törvényt, akkor a kassai székhelyű alkotmánybírósághoz fordulnak jogorvoslatért.

Lapunk megkeresésére Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnökhelyettese elmondta, hogy az MKP törvénytervezetét módosításokkal ugyan, de nagy többséggel (a 150 tagú képviselőházban 107 támogató szavazattal) hagyták jóvá, s ezt a tényt az államfőnek is figyelembe kell vennie.

– Ezt azért hangsúlyozom, mert Szlovákiában jövő tavasszal elnökválasztás lesz, és Ivan Gasparovicot a Szlovák Nemzeti Párt is támogatja – nyilatkozta portálunknak Berényi. Ján Slota jogértelmezését célzatosnak minősítette, mert az általa említett földtani és térképészeti törvény szakértők szerint nem vonatkozik a tankönyvekre. – A pártelnök egyszerűen nem nyugszik bele abba, hogy a szlovákon kívül más nyelven, esetünkben a nemzetiségiek anyanyelvén is feltünthessék a földrajzi neveket.

(POZSONY)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.