Slota megfordítaná Fico javaslatát

Első helyen szlovákul, utána magyarul szerepelnének a helységnevek a jövőben a szlovákiai magyaroknak szánt tankönyvekben – mondta Ján Slota. Szerinte Pozsony már ezzel is meghátrál.

Magyar és szlovák nyelvű földrajzi megnevezéseket egyaránt tartalmaznak a jövőben a szlovákiai magyaroknak szánt tankönyvek – állítja Ján Slota, a koalíciós Szlovák Nemzeti Párt elnöke.

„Remélem, hogy nyugalom lesz. Ez egyértelmű meghátrálás, de a politika kompromisszumokra épül” – nyilatkozott a szlovák nemzetiek vezére a SITA hírügynökségnek pénteken Pozsonyban. Megjegyezte: Robert Fico szlovák kormányfő is már többször kijelentette, hogy a magyar-szlovák vitát kiváltó kérdést olyan kompromisszummal oldják meg, amely megfelel a nemzetközi kisebbségvédelmi normáknak, s elfogadható az Európai Unióban is.

Slota szerint az első helyen a szlovák megnevezésnek kell állnia, s csak azután jöhet a földrajzi név a nemzeti kisebbségek nyelvén is. „Nem tudom, miért kellene a nemzeti kisebbség nyelvének az első helyen lennie, mintha az államalkotó nemzet itt egy másik nemzeti kisebbség lenne. A szlovák megnevezésnek kell az elsőnek lennie. A nemzeti kisebbségek nyelvén való megnevezésnek a második helyen kellene szerepelnie” – fejtegette a magyarokat gyakran bíráló és támadó politikus.

A pártelnök nem zárta ki, hogy ez a téma a koalíciós tanács hétfőre tervezett ülésén is napirendre kerül. Meggyőződése azonban, hogy mind a három koalíciós párt legfelsőbb vezetőinek véleménye ebben a kérdésben egybevág. A szlovák kormány várhatóan szerdán tűzi napirendre az oktatásügyi törvény módosítását. Fico korábban azt ígérte: ezzel a módosítással úgy fogják megoldani a földrajzi megnevezések anyanyelvű használatának kérdését a szlovákiai nemzeti kisebbségi tankönyvekben, hogy azzal „mindenki elégedett lesz”.

Az oktatásügyi minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy a Magyar Koalíció Pártja (MKP) által benyújtott módosítást ne támogassa. Maga a tárca ugyanakkor semmiféle javaslatot nem tett. Állásfoglalásában azt állítja, hogy az MKP javaslata a földrajzi nevek kisebbségi nyelven történő írására sérti az államnyelvről szóló törvényt, illetve a térképészeti törvényt.

Az MKP szerint a térképészeti törvénynek nincs semmi köze a tankönyvekhez. A szlovákiai magyar iskolákban használt térképeken a földrajzi megnevezések szlovákul vannak feltüntetve. A magyarok azzal érvelnek, hogy a földrajzi megnevezések anyanyelvű használatára Szlovákia a kisebbségi és regionális nyelvek európai chartájának az elfogadásával is kötelezte magát.

Fico a magyar miniszterelnökkel való múlt szombati révkomáromi találkozóján tett ígéretet a tankönyvek problémájának a megoldására, ezt kormánya két nappal ezelőtti révkomáromi kihelyezett ülésén megismételte, javasolta, hogy a tankönyvekben a magyar megnevezés szerepeljen az első helyen, és azt kövesse a szlovák megnevezés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.