Slota lazán lefasisztázta a Fideszt

Soha többé nem engedjük, hogy a Magyar Koalíció Pártja kormányzati szerepbe kerüljön – szögezte le évértékelő interjújában Ján Slota. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke olyan kijelentést is tett, amiért alakulata Duray Miklósra végrehajtót küldött.

Évértékelő interjút adott ma a SITA pozsonyi hírügynökségnek Ján Slota. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenességéről és alpári megnyilvánulásairól elhíresült elnöke szerint a Magyar Koalíció Pártját már soha többé nem szabad kormánykoalícióba engedni. - Tizenkét évvel ezelőtt az SNS belső viszálykodás miatt kettészakadt, s ezáltal lehetővé vált, hogy az MKP kormányzati tényezővé váljék. Nyolcesztendős basáskodása során hatalmas károkat okozott a szlovák nemzetnek, államiságunknak, amelyek következményeit mindmáig érezzük. Meggyőződésem, hogy a Magyar Koalíció Pártja politikai autonómia kivívásában mesterkedik, Magyarországon pedig olyan neofasisztákkal bratyizik, mint a Magyar Gárda, a Jobbik és a Fidesz. Remélem, ma már egyetlen tárgyilagos ember sem vonja kétségbe földrészünkön, hogy Magyarországon elburjánzott a neofasizmus, amelynek súlyos következményei lehetnek Közép-Európában – vélekedett a szlovák pártelnök.

Slota azt hangoztatta, hogy az SNS az egyetlen olyan párt Szlovákiában, amely nem törekszik minden áron kormányhatalomra. - A mi legfontosabb törekvésünk az, hogy hazánkban a jövő évi választásokat követően és a későbbiekben is olyan kormány tevékenykedjék, amely nemzeti érzelmű, hazafias és patrióta. Ez minden ténykedésünk alfája és omegája – szögezte le a politikus.

Lapunk megkeresésére Csáky Pál, az MKP elnöke elmondta: – Méltatlannak tartom akár egyetlen szóval is minősíteni Ján Slota megnyilvánulását. A Szlovák Nemzeti Párt Szlovákia legkorruptabb politikai tömörülése, amelynek nincs semmiféle programja. Alpári magyarellenességével élősködik és nacionalista kirohanásaival leplezi közéleti botrányait és egyértelmű hatalomvágyát – mutatott rá a magyar tömörülés vezetője.

Több mint két éve egyébként éppen a Szlovák Nemzeti Párt perelte be Duray Miklóst, mert az MKP stratégiai alelnöke 2006 júliusában az Inforádióban azt mondta, a „szlovák kormánykoalíciót egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt”. A bíróság idén nyáron másodfokon arra kötelezte Durayt, hogy írásban kérjen bocsánatot az SNS-től kijelentése miatt. A párt a bocsánatkérésen kívül 33 193 eurót (egymillió koronát) igényelt kártérítésként, ezt azonban nem ítélték meg. Ezután Duray magyarul kért elnézést az SNS-től. Mellékelte az ítélet első oldalának fénymásolatát, amelyen olvasható a testület által megfogalmazott szlovák nyelvű változat.

Ezzel a megoldással azonban Slotáék nem érték be. Végrehajtót kértek fel arra, hogy kényszerítse ki Duraytól a szlovák nyelvű bocsánatkérést. - A jogerős bírósági ítéletben államnyelven határozták meg a bocsánatkérő szöveget, tehát ezen változtatni nem lehet. A Magyar Koalíció Pártjának alelnöke tehát nem hajtotta végre a verdiktet – érvelt Rafael Rafaj, a Szlovák Nemzeti Párt parlamenti frakciójának vezetője.  Milan Somík túrócszentmártoni (Martin) végrehajtó közölte, hogy már engedélyt kért ls kapott az illetékes bíróságtól a megbizatás teljesítésére. - Akár harmincezer euró pénzbírságot is kiszabhatok, ha Duray nem tesz eleget a felszólításomnak – jelentette ki a jogász. A határozat ellen a szlovákiai magyar politikus fellebbezett, az illetékes testület azonban még nem hozta meg a döntést.

Ján Slota
Slota: a magyarok cselédnek tekintik a szlovákokat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.