Slota előtt hajbókol a szlovák államfő

Élesen bírálja Ivan Gasparovic szlovák államfőt (aki pénteken nem írta alá a Magyar Koalíció Pártja által benyújtott és a módosítások után a parlamentben nagy többséggel elfogadott közoktatási törvénytervezetet) a pozsonyi Pravda internetes portáljára feltöltött kommentárjában Dag Danis szlovák publicista - aki nem éppen magyarbarát belpolitikai elemzéseiről ismert.

A szerző leszögezi: „Az a törékeny kompromisszum, amely a szlovákiai magyar tankönyvek ügyében született december elején a pozsonyi parlamentben, mindössze három hetet bírt ki. A szlovák elnök összetörte. Nem ügyetlenségből, hanem hajlongásával. Mert miután december 3-án a pozsonyi törvényhozás elfogadta a tervezetet, Ján Slota azonnal eltántorgott az elnöki palotába, és közölte a szlovák elnökkel: ne merészelje aláírni a dokumentumot, mert különben azt kockáztatja, hogy pártja nem támogatja újraválasztását, márpedig a voksolások már a jövő év első felében lesznek. Már ekkor eldőlt minden. Ivan Gasparovic letörölte az izzadtságot a homlokáról, és összecsapta a bokáját. Néhány nap múltán pedig  alázatosan teljesítette a Szlovák Nemzeti Párt követelését“ - hangsúlyozza a kommentátor.

Szerinte ez a lépés egyáltalán nem hazafias, még csak nem is nemzeti ihletésű. Éppen ellenkezőleg: „A Szlovák Nemzeti Párt földhözragadt vezére és az előttük hajbókoló elnök súlyosan megsértette Szlovákia nemzeti érdekeit. Ostobán. Feleslegesen. Csak azért, hogy érezzék:milyen erősek terpeszállásban. Az a kompromisszumos javaslat, amelyet Robert Fico pártja is megszavazott, éppen a Smer módosító indítványának köszönhetően a nemzetiségi iskolák számára kiadott tankönyvekben kötelezővé tenné a kétnyelvűséget. Miután az elnök nem írta alá a törvényt, a magyar tanulók minden szlovákiai földrajznevet csak az anyanyelvükön tanulják meg. Azok a keveréknyelven megjelent kiadványok, amelyeket a szlovák nemzeti párti oktatásügyi miniszter, Ján Mikolaj adott ki, a szemétkosárba kerültek. A magyar tannyelvű iskolák jelképesen a tárcavezető fejéhez vagdosták. Robert Fico nemrég igéretet tett Gyurcsány Ferencnek, hogy a nemzetiségi tankönyvek ügyét megnyugtatóan rendezik. Ivan Gasparovic vétója miatt ez egyelőre nem valósult meg, ami gyengíti Szlovákia diplomáciai helyzetét és újabb érvekkel fegyverzi fel a másik felet“ - mutat rá Dag Danis.

Végül a pozsonyi Pravda munkatársa rámutat: „Ez a szomorú történet ismét azt igazolja, hogy Ján Slota megbízható szlovákellenes elem. És Ivan Gasparovic újra bebizonyította, képes összetöpörödni, ha valaki megemeli vele szemben a hangját“ - olvasható a pozsonyi Pravda hírportálján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.