Nyelvtörvényt sértett Slota a Trianon-emlékművel

Leleplezték a Trianon-emlékművet Révkomáromban, a szlovák-magyar határ közelében péntek délután. Engedély és rendbontás nem volt, a helyieket hidegen hagyta a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) hőzöngése. Ján Slota edényként élesztette újjá Trianont.

Feszült légkörben, de incidensek nélkül zajlott le tegnap Révkomáromban a trianoni békeszerződés 90.évfordulója alkalmából rendezett emléknap. Délben a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szervezett tudományos konferenciának kikiáltott kampánygyűlést. Mintegy kétszáz, busszal a városba szállított  idős személy és az SNS vezérkara előtt két szlovák nacionalista történész éltette Trianont. Ezután a jelenlévők szlovák lobogó és az SNS zászlói alatt vonultak a magyar határátkelőhöz, ahol Ján Slota pártelnök avatta fel a mintegy másfél méteres Trianon-emlékoszlopot, amelyet az út melletti járdaszigeten helyeztek el.

-  Ez a mi válaszunk a Fidesz politikusainak, Orbán Viktornak és a neonáci Jobbiknak a provokációikra. Szlovákia most megmutatja a nemzetnek, egész Európának és elsősorban a Duna túloldalán élő magyaroknak, hogy ez a mi földünk, ez szlovák föld és soha nem hagyjuk, hogy elvegyék! - harsogta.

Az oszlop feliratán a szlovák nemzet anyanyelvén és angolul fejezi ki hálás köszönetét a szövetséges hatalmaknak, hogy a békeszerződéssel megpecsételték a történelmi Magyarország szétesését. Az ünnepségen mégsem vett részt Robert Fico kormányfő, habár a hét elején azt igérte, hogy ott lesz az avatáson. A révkomáromi Trianon-emlékmű felirata teljesen megegyezik annak a Trianon-táblának a feliratával, amelyet csütörtökön helyezett el a pozsonyi főposta épületének falán az SNS.

Lapunknak nyilatkozva Bastrnák Tibor révkomáromi polgármester elmondta, hogy az SNS törvénysértést követett el, mert nem kért engedélyt az önkormányzattól az emlékoszlop felállításához, ezért a jogszabályoknak megfelelően eljárást indítanak ellenük. Pozsonyi szakértők szerint Slotáék a nyelvtörvényt sem vették figyelembe,  mert a felirat szövegét be kellett volna mutatniuk a szlovák kulturális tárca illetékeseinek.

A közeli vánhivatal  jelenleg üres épületének ablakában az avatás előtt „Hol a határ a vulgarizmusban? Hol a határ a korrupcióban? Hol a határ az iszákos hazafiasságban?“ - szlovák nyelvű feliratok jelentek meg, a pártvezető  botrányos ügyeire és ismert alkoholizmusára utalva.

A révkomáromiak nem vettek tudomást az SNS rendezvényéről. Sokan közülük a Jókai utcai református parókia kertjében tartott kora esti emlékünnepségen vettek részt. Itt bemutatták azt a Trianon-emlékszobrot, amelynek felállítására a pozsonyi műemlékvédelmi hivatal egyelőre nem adott engedélyt. Dunaszerdahelyen a Turul-szobornál tartottak gyertyás megemlékezést. Több dél-szlovákiai településen főleg a templomokban emlékeztek a kilenc évtizeddel ezelőtti békediktátumra.

A Magyar Koalíció Pártja nyilatkozatban szögezte le: „Ideje lenne, hogy az utódállamok politikusai is megszabaduljanak Trianon-görcseiktől. Ez tenné lehetővé, hogy a közép-európai térségben egy átfogó nemzeti kiegyezés jöjjön létre az itt élő nemzetek között”. A Híd-Most párt vezetői szerint az utóbbi napok politikai hisztériája arról tanúskodik, hogy a jelenlegi szlovák kabinet és az újonnan megalakult magyar kormány Trianon történelmi örökségét saját hatalmi érdekeiknek megfelelően használja.

A Trianon-konferenciának otthont adó székház előtt egyébként egy gépkocsira óriásplakátot szereltek fel Ján Slota és Anna Belousovová arcképével, valamint "Szlovákiát nem adjuk!" felirattal. – Trianon és a Benes-dekrétumok szuverenitásunk és területi sérthetetlenségünk közlekedő edényei. A magyar irredentizmus olyan mint az árvíz. Az egyik helyről kinyomjuk, bejön egy másik helyen - jelentette ki a konferencián elmondott beszédében Slota. Szerinte Trianon érvényességén áll vagy bukik Közép-Európa, de egész Európa békéje és biztonsága is. – Szlovákok! Éljen Trianon! - fejezte be beszédét Slota.

 

Ján Slota énekel a révkomáromi emlékmű avatásán
A Szlovák Nemzeti Párt vezetője, Jan Slota énekel a komáromi szlovák-magyar határnál felállított, a Trianoni békeszerződést méltató emlékmű avatásán. 2010. június 4. fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.