Slota csak ürügy volt?

A Szlovák Nemzeti Pártnak olyan rossz volt az imázsa Brüsszelben, hogy Magyarország rájuk hivatkozva, bármilyen Pozsonnyal kapcsolatos lépését igazolhatta – véli Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter.

A szlovák-magyar kapcsolatok jelenleg sokkal jobbak, mint Robert Fico első kormányának regnálása idején. Elsősorban azért, mert a mostani  kabinetnek már nem tagja a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) – nyilatkozta vasárnap a SITA pozsonyi hírügynökségnek Miroslav Lajcák. A szlovák diplomácia vezetője hozzátette: – A Ján Slota vezete politikai tömörülésnek olyan rossz volt az imázsa Brüsszelben, hogy Magyarország rájuk hivatkozva, bármilyen Szlovákiával kapcsolatos lépését igazolhatta – vélekedett a külügymininiszter.

Lajcák kifejtette: se Budapest, se Pozsony nem szűkíti le ma már a kétoldalú viszonyt azokra a kérdésekre, amelyekben eltérőek az álláspontjaik. – Örülök annak, hogy kapcsolatainkat a valóságnak megfelelően jellemezzük. Ma nem a médián keresztül üzengetünk egymásnak és nem kiabálunk egymásra, hanem a diplomaták és más szakértők kétoldalú tárgyalásai révén egyeztetünk. Ilyen módszerrel fokozatosan minden vitás ügyet rendezni lehet – szögezte le a tárcavezető.

Elmondása szerint Lajcák bízik abban, hogy belátható időn belül egyezség születik  a bős-nagymarosi vízerőművel kapcsolatos hágai nemzetközi bírósági döntés végrehajtásáról.Tizenöt éve hozták meg az ítéletet, amelyet azonban azóta merőben másként értelmez a két ország kormánya. Lajcák beszámolt arról is, hogy jelenleg magyar és szlovák szakértők tárgyalnak arról, miként lehetséges jogi megoldást találni abban a vitában, amely a könnyített magyarországi honosítás, illetve a szlovák állampolgársági törvény miatt robbant ki Pozsony és Budapest között. – Fontos, hogy érdemi párbeszédet folytassunk, s olyan megoldást találjunk, amely mindkét félnek megfelel – hangsúlyozta a szlovák külügyminiszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.