Slota agymenése: háború miatt úszott el a görög gazdaság

A szlovák szélsőséges pártvezér szerint nem véletlen, hogy Athén tankokat vásárol az Egyesült Államoktól: Törökországgal bármikor fegyveres konfliktusba keveredhet.

Felháborítónak tartja Ján Slota, a szélsőséges Szlovák Nemzeti Párt elnöke, hogy Görögország a válság közepén is tízmilliókat költ fegyverre. „Görögország 400 tankot akar vásárolni az Egyesült Államoktól, több tízmillió euró értékben. Mint köztudott, az elmúlt évtizedekben nagyjából 50 milliárd eurót költött a hadseregre, ami jelentősen hozzájárult az ország jelenlegi rossz gazdasági helyzetéhez” – idézte az SNS vezetőjét a bumm.sk szlovákiai magyar hírportál. Slota szerint a nagyarányú fegyverkezés oka, hogy Athén konfliktustól tart Törökországgal. Ennek az sem akadálya – véli a pártelnök –, hogy mind a két állam NATO-tag, hiszen már korábban is volt példa arra, hogy konfliktusba keveredtek.

Görögországnak 11 millió lakosa van, a hadsereg létszáma pedig 133 ezerre tehető – folytatta fejtegetését a politikus, hozzáfűzve, a fejlesztéseknek köszönhetően Athén az egyik legütőképesebb hadsereggel fog rendelkezni Európában. Nem mintha ez túl nagy falat lenne Törökország számára, amely a NATO második legnagyobb fegyveres erőjeként 402 ezer katonát számlál.

Bár Slota új agymenésében sok a költői elem, az biztos, hogy a franciák már szinte ingyen ajánlgatnak hadihajókat Athénnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.