Skót dudákkal emlékeztek a 270 áldozatra

A skóciai Lockerbie felett 25 éve elkövetett terrorista merénylet évfordulójára emlékeztek szombaton Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban.

A Pan Am légitársaság London–New York között közlekedő Boeing–747-es gépe 1988. december 21-én, a felszállás után 38 perccel robbant fel, a repülőn lévő 259 ember – többségében amerikai utasok és a személyzet –, valamint 11 lockerbie-i lakos életét vesztette. A merényletben négy magyar állampolgár, köztük a váci Roller család három tagja is meghalt. Az áldozatok hozzátartozóinak részvételével tartottak egyházi szertartást a hét végén a lockerbie-i Dryfesdale temetőben, ahol emlékmű őrzi a tragédiában szerencsétlenül jártak emlékét. Az emlékművet a hagyományos skót dudák hangja mellett koszorúzta meg Alex Salmond skót kormányfő. A londoni westminsteri apátságban is istentiszteletet tartanak, amelyen részt vesz Alistair Carmichael, a brit kormány Skócia-ügyi minisztere.

Az Atlanti-óceán túlpartján, a Washington melletti Arlington katonai temetőjében tervezett megemlékezésre az amerikai kormány nevében Eric Holder igazságügy-miniszter volt hivatalos, valamint több skóciai képviselőt is meghívtak. Megemlékeznek az áldozatokról a New York állam­beli Syracuse egyetemén is, több áldozat ugyanis ebből a városból származott.

David Cameron brit kormányfő szombaton közleményében hangsúlyozta: „a terrorizmus soha nem fog győzedelmeskedni”. – Lockerbie a repülés történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája és az Egyesült Királyság területén elkövetett legvéresebb terrorcselekmény – tette hozzá a miniszterelnök.

2003-ban Moammer ­Kadhafi líbiai vezető hivatalosan is elismerte országa felelősségét a merényletért, és több mint 2,7 milliárd dollár kártérítést fizetett az áldozatok hozzátartozóinak. Az ügyben egyetlen embert ítéltek el, Abdelbászet Ali Mohamed al-Megrahi volt líbiai titkos ügynököt, aki 2012 májusában halt meg Líbiában, miután három évvel korábban rossz egészségi állapota miatt szabadon engedték a skóciai börtönből.

A Lockerbie-merényletben elhunytak listája
A man's shadow is seen on the memorial to those killed in the 1988 Lockerbie bombing in Lockerbie, Scotland, August 20, 2009. Abdel Basset al-Megrahi, the former Libyan agent jailed for life for the bombing that killed 270 people, flew home on Thursday after Scottish authorities released him on compassionate grounds because he is dying of cancer. Megrahi, 57, is the only person convicted for the bombing of Pan Am Flight 103, which blew up in mid-air above the Scottish town of Lockerbie on December 21, 1988. REUTERS/Nigel Roddis (BRITAIN CRIME LAW POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.