Amerikai segélycsomag az ukrán haderőnek

Vadonatúj sisakok, víztisztító berendezések, egészségügyi felszerelések, sátrak – a többi között ezeket a nem halált okozó katonai felszereléseket ígérte meg április közepén Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter az új kijevi vezetésnek.

A washingtoni katonai segélycsomag az ukrán hadsereg, a belbiztonsági erők és a részben Majdan-harcosokból toborzott Ukrán Nemzeti Gárda – katasztrofálisnak mondott – felszereltségén volt hivatott javítani. A Kelet-Ukrajnából érkező hírügynökségi fotók alapján a Szlovjanszknál harcoló ukrán kormányegységekhez megérkezett a tengerentúli pakk. Kaptak 300 ezer adag élelmiszer-ellátmányt is, ezek közül azonban sok a feketepiacon talált szó szerint fogyasztóra.

„Felszerelt” ukrán kormánykatonák Szlovjanszknál

„Felszerelt” ukrán kormánykatonák Szlovjanszknál
Baz Ratner / Reuters

Amerikai republikánus képviselők – John McCain szenátorral az élükön – ugyanakkor sürgetik az Obama-adminisztrációt, hogy kézifegyverekkel, illetve légelhárító eszközökkel is segítse a Viktor Janukovics menekülése után hatalomra jutott elithez hű egységeket. A szintén áprilisban Kijevben járt Joe Biden amerikai alelnök azonban ezt kizárta, igaz, összességében 18 millió dollár értékű – hangsúlyozottan nem halált okozó – katonai segélyt ígért. Ebből valószínűleg – a harci morál javítása érdekében – jut zsoldfizetésre is. Hagel szerint a segélycsomag nem tartalmaz olyan közvetett harci eszközöket sem, mint a golyóálló mellények vagy éjjellátó készülékek. A már említett fotók alapján azonban gyanítható, hogy az ukrán kormány a nemzetközi piacról szerzett be amerikai eredetű katonai felszerelést.

Az amerikai segítség ugyanakkor a kijevi megfogalmazás szerint terroristaellenes műveletek „intellektuális támogatására” is kiterjed. A Kijevbe küldött többtucatnyi CIA- és FBI-ügynök hivatalosan a szervezett bűnözés, a pénzmosás elleni harchoz, az ukrán rendvédelmi struktúrák kialakításához ad tanácsokat. Szakértők szerint azonban egyértelmű, hogy a városi hadviseléshez és a gerillaellenes tevékenységhez kapnak ötleteket az amerikaiaktól, akik legutóbb Irakban, illetve Afganisztánban bőséges tapasztalatokat szereztek e területeken.

John Brennan, a CIA igazgatója április közepén azért ment Kijevbe, hogy kidolgozzanak egy rendszert, amivel az amerikaiak biztonságosan adhatnak át hírszerzési információkat az ukrán kormánynak. Méghozzá anélkül, hogy az értesülések azonnal Moszkvában landoljanak. Az ukrán nemzetbiztonság (SZBU) ugyanis egészen 2014 februárjáig szorosan együttműködött az orosz szolgálatokkal. Az amerikaiak feltételezhetően műholdas, illetve drónos felderítési információkkal segítették/segítik az ukránokat. A NATO keleti határain járőröző AWACS repülőgépek szintén szolgáltatnak felderítési adatokat, ahogy az április végéig a Fekete-tengeren cirkált Donald Cook amerikai romboló is ellátott ilyen küldetést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.