SIM-kártyák adatait lopta el az amerikai és brit titkosszolgálat

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) az feltörte az egyik legnagyobb SIM-kártya gyártó vállalat, a Gemalto rendszerét.

A Gemalto rendszerének meghackkelésével mobiltelefonok titkosító kulcsait szerezték meg, melyekkel gyakorlatilag a teljes mobilkommunikációhoz hozzáfértek világszerte, anélkül, hogy a kormányok vagy a telekommunikációs cégek engedéylét kellett volna kérniük - írja a Reuters. A dologra a The Intercept című honlap derített fényt egy Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumra hivatkozva.

Az NSA és a GCHQ a megszerzett kódok segítségével anélkül figyelhették meg a telefonos beszélgetéseket, e-maileket és a mobiladatforgalmat, hogy nyomot hagytak volna. „Az [Edward Snowden által nyilvánosságra hozott] iratot nagyon komolyan vesszük, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy kivizsgáljuk az ügyet és megértsük a SIM-kártyák adatainak megszerzésére használt kifinomult technikát” - írta közleményben a cég, amely több mint 85 országban van jelen, partnereik olyan nagyvállalatok, mint a Vodafone, a T-Mobile, a Verizon és az AT&T.

A holland cég a SIM-kártyák mellett biztonsági chipeket is gyárt, első sorban bankkártyákhoz, valamint biometrikus adatokat tartalmazó útlevelekhez.

„Az alapján, amit most tudunk, úgy tűnik, hogy nem önmagában a Gemalto volt a célpont, arra tettek kísérletet, hogy annyi mobiltelefont érjenek el, amennyit csak tudnak” - írta pénteki közleményében a cég.

A két érintett szervezet, a GCHQ és az NSA nem reagált érdemben a sajtó megkeresésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.