Sikkasztott, vesztett, aztán felgyújtotta nagykövetséget

Kinshasában a japán nagykövetség harmadtitkára nem bírt a játékszemvedélyével.

Kedden Tokióban letartóztatták a Kongói Demokratikus Köztársaság japán nagykövetségének a harmadtitkárát, Jamada Sinjiát. A kinshasai misszió harmincéves könyvelője ellen közpénzek elsikkasztása és gyújtogatás a vád, legalábbis minden jel arra mutat, a kiküldetése alatt Sinjia huszonkétmillió jent (260 ezer dollárnak megfelelő összeget) vett ki a nagykövetség kasszájából, a pénzt eljátszotta a fővárosi kaszinókban, majd hogy eltüntesse a nyomokat, június 20-án fogta magát, benzint locsolt szét az irodájában és felgyújtotta az épületet. Arra, hogy Sinjia gyújtogathatott, a rendőrök a biztonsági kamera felvételéből jöttek rá, a harmadtitkár volt ugyanis az utolsó, aki az ominózus napion kilépett az épületből. A lakásán később találtak egy üres benzineskannát is.

A letartóztatásról szóló bejelentés után a japán külügyminisztérium a földig hajolva kért bocsánatot a botrány miatt. Kisida Fumio külügyminiszter azt mondta, „a japán népet” követi meg, amiért tárcája egyik tisztségviselőjét ilyen vádakkal letartóztatták.

Sinjia – írja a Nikkan Sports bulvárlap – a munkatársaitól többször kért pénzt a játékszenvedélye kielégítésére. Mindig vesztett, leégve, üres zsebbel hagyta el a kinshasai kaszinókat. Azt tagadja, hogy sikkasztott és gyújtogatott volna.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.