Sikkasztással vádolnak három afrikai elnököt

Előzetes vizsgálat indul Gabon, a Kongó Köztársaság és Egyenlítői Guinea hivatalban lévő elnökeinek franciaországi vagyonával kapcsolatban. Jogvédők szerint közpénzeket használtak fel a luxusautók és villák megvásárlásához. Az ügy precedenst teremthet.

Luxusautói, párizsi villái és tengerparti nyaralói vannak több olajtermelő afrikai ország vezetőjének is Franciaországban. A Transparency International korrupcióellenes szervezet és egy gaboni magánszemély szerint minderre nem lett volna elég az elnökök magánvagyona. Egy francia bíró tegnap helyt adott a keresetüknek, és előzetes vizsgálatot indított Gabon, a Kongói Köztársaság és Egyenlítői Guinea hivatalban lévő elnökeinek Franciaországban felhalmozott vagyona ügyében, hogy megállapítsa: szükséges-e nyomozást indítani.

Mindhárom elnök tagadja, hogy saját országuk állampolgárainak pénzét sikkasztották volna el. A bizonyítékok azonban vaskos dossziét tesznek ki, teli bankszámlaszámokat tartalmazó dokumentumokkal és elit környékeken található házak tulajdoni lapjaival.

A gaboni elnöknek, Omar Bongónak 30 háza, 70 bankszámlája és kilenc luxusautója van Franciaországban. Az egykori francia gyarmatnak, a szub-szaharai afrika negyedik legnagyobb olajtermelőjének elnöke 1967 óta áll az ország élén, így ő Afrika legrégebben szolgáló elnöke. A francia kormányokkal mindig jó kapcsolatokat ápolt. Az olajbevételek nem mindenkinek az életében hoztak azonban változást Gabonban: a lakosság nagy része nyomorúságos körülmények között él.

Denis Sassou-Nguessonak, a Kongói Köztársaság elnökének és családjának 24 ingatlana és 112 bankszámlája van. Sassou-Nguesso először 1979 és 1992 között állt az ország élén, majd 1997-ben egy puccsal szerezte vissza a hatalmat. A francia elnökökkel mindig jó viszonyt ápolt, Nicolas Sarkozy francia elnök idén márciusban tett nála látogatást. Sassou-Nguesso kijelentette: semmi köze azokhoz a franciaországi ingatlanokhoz, amelyek családja tulajdonában vannak.

Egyenlítői-Guinea, az egykori spanyol gyarmat elnökének, Teodoro Obiang Nguema Mbasogonak a házakon kívül a dokumentumok szerint 8 luxusautója van Franciaországban, amelyek összértéke 4,2 millió euró (több mint egymilliárd forint). Van köztük két Ferrari, két Bugatti és egy Rolls-Royce is. Obiang 1979-ben került hatalomra, amikor nagybátyját távolította el a hatalomból egy puccsal. Az Amnesty International szerint az emberi jogok terén Egyenlítői Guineában aggasztó a helyzet. Egyenlítői Guinea hivatalosan nem reagált a vádakra, azonban korábban már közölte: az ország minisztereinek joga van jutalékot elfogadni az üzleti megállapodások után.

Mindhárom országban jelentős befektető (és a legfontosabb olajtermelő) a Total, azonban számos más francia nagyvállalat is jelen van a térségben.

A francia ügyészség nem támogatja a vizsgálat indítását, és most öt nap áll rendelkezésére, hogy fellebbezést nyújtson be a bírói döntés ellen, és megpróbálja megakadályozni a további vizsgálatot. Az ügy a Reuters szerint precedenst teremthet a korrupció ellen harcoló civil szervezetek számára világszerte. A hírügynökség arra is figyelmeztet: ha a vizsgálatot berekesztik, annak az lehet az üzenete, hogy bizonyos Afrikai vezetők "védettek", csupán azért, mert számos francia nagyvállalatnak vannak ott érdekeltségei.  

Teodoro Obiang, Denis Sassou- Nguesso és Omar Bongo
Teodoro Obiang, Denis Sassou- Nguesso és Omar Bongo
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.