Sikkasztással gyanúsítják az orosz kulturális miniszter helyettesét

Különösen nagy kárt okozó csalással és sikkasztással gyanúsította meg kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) Grigorij Pirumov kulturális miniszterhelyettest és két másik, a tárca pénzügyeit és restaurálási tevékenységét felügyelő vezetőt. Az FSZB kezdeményezte a három személy letartóztatását.
A költségvetési eszközök elsikkasztásának gyanúja kiterjed Borisz Mazóra, a minisztérium gazdasági és beruházásügyi igazgatójára és Oleg Ivanovra, a Centrresztavracija elnevezésű állami vállalat vezetőjére is. Az üggyel kapcsolatos nyomozás vizsgálja egyebek között a szentpétervári Ermitázs és a moszkvai Novagyevicsij-kolostor restaurálásának költségvetését is.

Az FSZB házkutatást tartott a kulturális minisztériumban és a Balsztroj építőipari vállalatnál, amely 2012-2013-ban a pszkovi területhez tartozó Izborszkban végzett felújítási munkálatokat. A nyomozás megállapította, hogy az ottani projektre szánt 300 millió rubelből 60 milliót (mai árfolyamon több mint 235 millió forintot) eltulajdonítottak.

Az Interfax hírügynökség szerint az orosz szövetségi hatóságok egyszerre tíz helyszínen nyomoznak. A gyanúsítottak okozta kár pontos összegét egyelőre nem közölték.

Pirumovot Rosztov-na-Donuban állították elő és a nap folyamán Moszkvába szállították. Vlagyimir Megyinszkij kulturális miniszter közölte, hogy a tárca belső vizsgálatot indított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.