Sikkasztás gyanújával fogták el az ukrán állami energiacég igazgatóját

Az ukrán ügyészség szerint, a pénteken őrizetbe vett Ukrinterenergo vezetője kenőpénzért cserébe olyan rossz minőségű dél-afrikai szenet vásárolt, hogy az teljesen alkalmatlan volt az erőművek fűtésére. A szénhiány miatt most veszélybe kerülhet egész Ukrajna energiaellátása. 

A folyamatos szerződésmódosítások miatt az eladó az eredeti ár másfélszereséért adta a silány fűtőanyagot, a megrendelt 1 millió tonna szállítását pedig felfüggesztette.

Volodimir Demcsisin ukrán energiaügyi miniszter elmondta, hogy ameddig nem találnak megoldást a folyamatos nyersanyagellátásra, a lehető legalacsonyabb áron, addig csak a rossz minőségű szenet tudják használni az erőművek üzemeltetésére. A tárcavezető hozzátette, így nem tudják teljes kapacitáson működtetni a generátorokat.

Ukrajna energiaellátása a nyáron vált kritikussá. Az orosz gázszállítások leállítása és a szénbányászat központjának számító donyecki régió polgárháborús viszonyai súlyos nyersanyaghiányt okoztak. A fegyveres konfliktus óta országszerte rendszeresek a többórás áramszünetek.

Az Euronews szerint néhány erőműben már csak egy-két napra elegendő szén van. Az ukrán kormány pénteki rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy biztosítani kell a hazai szén elszállítását a szakadárok által ellenőrzött területekről is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.