Sikerrel tesztelték a rakétapajzsot

Sikerrel zárult kísérletet hajtott végre amerikai hadsereg szárazföldi rakétavédelmi rakétarendszerével: az elfogó rakéták megsemmisítettek egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát a csendes-óceáni Hawaii-szigetcsoport felett.

A washingtoni védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a kísérletet előző nap hajtották végre, s célja az volt, hogy a Kauai szigetéről fellőtt két elfogó rakéta röppályája utolsó szakaszában semmisítsen meg egy rövid vagy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát.

Az amerikai rakétavédelmi ügynökség (MDA) a tárca közlését azzal egészítette ki, hogy a kísérletben lelőtt ballisztikus rakéta hatótávolsága nem éri el az ezer kilométert.

Az amerikai rakétapajzzsal végzett kísérlet néhány héttel előzi meg egy észak-koreai távközlési műhold felbocsátását, amelyet Phenjan az április negyedike és nyolcadika közötti időszakra harangozott be. Washington arra gyanakszik, hogy a sztálinista vezetésű távol-keleti ország valójában újra olyan nagy hatótávolságú rakétát szeretne tesztelni, amely az Egyesült Államokhoz tartozó Alaszkát is elérheti.

Egyes amerikai kutatók és törvényhozók megkérdőjelezik az amerikai rakétapajzs hatékonyságát és az árát is sokallják. Az előző elnök, George Bush hivatali idejében Washington a "lator államok" - köztük Irán - jelentette veszélyre hivatkozva az amerikai rakétapajzsot ki akarta terjeszteni Csehországra és Lengyelországra: az előbbibe egy radarberendezést, utóbbiba tíz elfogó rakétát kívánt telepíteni. Oroszország ezt hevesen ellenezte.

A január végén hivatalba lépett új amerikai elnök, Barack Obama még nem döntött az ügyben. Obama választási kampányában úgy fogalmazott: csak akkor támogatja a rakétavédelmi rendszer kelet-európai kiterjesztését, ha technikailag kivitelezhető és költséghatékony.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.