Sikeres napot fogtak ki a szomáliai kalózok

Egy görög teherhajót és egy jemeni halászhajót kerítettek hatalmukba szomáliai kalózok - közölték szerdán a tengeri rablók és európai uniós illetékesek.

John Harbour, a szomáliai kalóztámadások kivédésére létrehozott európai uniós flotta (EU NAVFOR) szóvivője arról tájékoztatott közleményében, hogy a kalózok egy görög tulajdonban lévő teherhajót kerítettek hatalmukba az Indiai-óceánon, 640 kilométerrel északkeletre a Seychelles-szigetektől.

A Marshall-szigeteken bejegyzett, Filitsa nevű hajó fedélzetén 22 tagú legénység tartózkodik, hárman görögök, a többiek Fülöp-szigetekiek. A hajó a dél-afrikai Durbanba tartott, de a kalózok megváltoztatták útirányát, és most észak felé halad.

A kenyai hatóságok is hírt adtak az újabb kalózakcióról, s közölték, hogy a görög hajó karbamidot szállított. Egy Hassan nevű kalóz szerint a hajó elfoglalásakor rövidebb tűzharc tört ki, amelyben három társa megsebesült, de a legénység sértetlen.

Két másik tengeri kalóz arról számolt be, hogy társai a hét elején Szomália északi partjainál hatalmukba kerítettek egy jemeni halászhajót is. A brit hírügynökségnek telefonon nyilatkozó kalózok szerint az Al Hilal vagy Al Halil nevű hajó észak felé tartott, amikor 14 kalóz megtámadta.

A szomáliai kalózok az elmúlt hetekben, a monszun vége óta fokozták támadásaikat a térségben, s csak a múlt héten három hajót foglaltak el. Jelenleg legalább 12 hajót és több mint 200 túszt tartanak fogva váltságdíj reményében. A térségbe vezényelt soknemzetiségű flotta nem tudta megfékezni a támadásokat, s csak arra késztette a tengeri bűnbandákat, hogy kiterjesszék tevékenységüket az Indiai-óceán távolabbi területeire is.

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.